placek marysieńka.doc

(152 KB) Pobierz

Placek "Marysieńka" 

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji" 


Trudność: trudne

 

Składniki
 


I placek:

 

 

7 jaj

 

 

1 szklanka cukru

 

 

2 pełne łyżki sypkiego kakao

 

 

5 pełnych łyżek mąki pszennej

 

 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 


II placek:

 

 

25 dag włoskich orzechów

 

 

5 białek

 

 

20 dag cukru kryształu

 

 

1 1/2 łyżki miodu

 

 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

1 łyżka mąki pszennej

 

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 


Krem:

 

 

1/2 l mleka

 

 

1 cukier waniliowy

 

 

5 żółtek

 

 

20 dag cukru

 

 

1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

1 kostka margaryny

 

 


Etapy przygotowania
 

Placek I:

 

 

 

 

1.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

 

 

 

 

Placek II:

 

 

 

 

1.

Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

 

 

 

 

Krem:

 

 

 

 

1.

Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.

 

 

 

 

Przełożenie placka:

 

 

 

 

1.

I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

 

 

 

 



 

Ocena przepisu


 


4.67/5 (200 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin