Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki 10 dag masła 4 łyżki miodu cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa I: ½ litra śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 "śmietan-fix" Masa II: puszka mleka skondensowanego słodzonego 20 dag orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.
piotr6631