Róża karnawałowa .doc

(52 KB) Pobierz

Róża karnawałowa

 

 

Składniki:

·         2 niepełne szk. Mąki (30 dag)

·         5 żółtek

·         3 łyżki gęstej śmietany

·         łyżka octu

·         tłuszcz do smażenia

·         cukier puder do posypywania

·         sól

·         proszek do pieczenia

·         konfitura lub dżem

Wykonanie:
Do przesianej na stolnicy mąki dodać żółtka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie podsypywać maki). Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.

Róże karnawałowe, ciasto na faworki, róże z ciasta faworkowego, przepis na faworki. Nowoczesna kuchnia polska, tradycyjne przepisy, nowe wykonanie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin