Róża karnawałowa
Składniki:
· 2 niepełne szk. Mąki (30 dag)
· 5 żółtek
· 3 łyżki gęstej śmietany
· łyżka octu
· tłuszcz do smażenia
· cukier puder do posypywania
· sól
· proszek do pieczenia
· konfitura lub dżem
Wykonanie:Do przesianej na stolnicy mąki dodać żółtka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie podsypywać maki). Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.
robaczek_1976