salatki.pdf

(687 KB) Pobierz
Bułgarska sałatka z buraków
Bułgarska sałatka z buraków
350g młodych buraków
2 korniszony
1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka szczypiorku
Sos:
2 łyżki octu winnego, 4 łyżki jogurtu
naturalnego, sól, pieprz
Młode buraki wyszorować szczoteczką
pod bieżącą wodą. Zalać zimną wodą,
ugotować pod przykryciem. Gdy będą
miękkie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać.
Ostudzić. Buraki i korniszony pokroić
ostrym nożem w kostkę o wielkości 1
cm. Umyty szczypiorek i koperek
pokroić na drobne kawałki. Przygotować
sos. Rozetrzeć sól i pieprz z octem.
Dodać jogurt wymieszać. Do buraków
dodać korniszony ze szczypiorkiem.
Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem.
Wariant: do sałatki można dodać 5 ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w
kostkę. Do tej sałatki należy przygotować podwójną ilość sosu.
Caprese
1 opakowanie białego sera mozarella
1 pomidor
2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny
ewentualnie czarne oliwki, kapary
świeża bazylia, świeżo zmielony czarny
pieprz (choć najlepszy jest trudny do
dostania biały pieprz włoski)
Mozzarellę i pomidor pokroić w plastry,
przełożyć jedne plastry drugimi. Polać
oliwą i odrobiną octu balsamicznego,
udekorować oliwkami i kaparami.
Posypać świeżo zmielonym pieprzem,
udekorować bazylią. Wyśmienite jest z
niesolonym chlebem toskańskim, ale
można także podać z bagietką.
Sałatka kolorowa
kilka środkowych listków sałaty, 1 jajo
1 pomidor, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
5 dag szynki lub ugotowanego mięsa
2 salsefie, 1/2 łyżeczki lebiodki
sos winegret
Salsefię we wrzącej, osolonej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w krążki. Jajo
ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Sałatę umyć pod bieżącą wodą,
osuszyć i poszatkować. Pomidor sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w
ćwiartki. Szynkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce z
sosem vinegret.
Sałatka kukurydziana
Pokroić ser w kostkę. Wymieszać
składniki i zagęścić majonezem.
Doprawić solą i pieprzem.
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
20-25 dag sera żółtego najlepiej miękkiego,
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Sałatka meksykańska
Wszystkie składniki pokroić i połączyć
ze sobą. Doprawić solą i pieprzem,
skropić cytryną.
30 dag pieczonego schabu
4 ogórki konserwowe, 25 dag ryżu
puszka czerwonej fasoli, 1 cebula
3 ząbki czosnku, olej (soja), maggi,
szczypta papryki, sól, pieprz, 1 cytryna
Sałatka mieszana
Usmażyć krewetki na 3 łyżkach oliwy.
Do miski włożyć łyżkę musztardy
stołowej, łyżkę soku z cytryny i utrzeć z
dwiema łyżkami oliwy. Liśćmi sałaty,
najlepiej kilku różnych gatunków,
„wycierać” miskę. Sałatę obsypać
krewetkami. Doskonałe na letni lunch.
Krewetki, kilka gatunków sałat
1 łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy, 1 łyżka soku z cytryny
56671494.020.png 56671494.021.png 56671494.022.png 56671494.023.png 56671494.001.png 56671494.002.png 56671494.003.png
Sałatka niecodzienna
25 dag żółtego sera, 6 jaj na twardo
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka startego chrzanu
sól, pieprz, listki sałaty
Ser pokroić w słupki wielkości zapałki.
Jaja drobno posiekać. Śmietanę
wymieszać z musztardą, chrzanem,
doprawić. Wymytymi i osuszonymi
liśćmi sałaty wyłożyć salaterkę. Ser, jaja
i sos ostrożnie wymieszać, ułożyć na
sałacie.
Sałatka bałkańska
4 ząbki czosnku rozetrzeć w drewnianej
misce z solą, dodać kilka łyżek (po
łyżce) oliwy i chwilę ucierać, aż się
zrobi masa, dodać ocet i jeszcze
wymieszać. Ogórki pokroić w kostkę
(najlepiej nie obierać), ser podrobić
widelcem. Wymieszać ogórki z serem,
zalać sosem czosnkowym, odstawić na
kilka minut.
2-3 duże zielone ogórki (najlepiej takie,
które można jeść ze skórką)
150-200 g białego, półtłustego sera w
kostkach
oliwa z oliwek, ocet winny, sól, 4 ząbki
czosnku
Sałatka porowo-kukurydziana
Składniki pokroić, połączyć i wymieszać
ze sobą. Doprawić.
1 surowy por, puszka kukurydzy
10 dag sera żółtego, 1 papryka
3 ogórki kwaszone, 10 dag wędliny
pęczek natki
majonez, sól, cukier, pieprz
Sałatka prowansalska
10 dag zielonej fasolki szparagowej
2-3 liście sałaty
4 rzodkiewki
1 jajko na twardo
1 pomidor
1 plaster wędzonej szynki
Sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka zmielonej
gorczycy, 1 łyżka śmietany kremówki, sól
Fasolę ugotować w osolonej wodzie,
odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w
paseczki. Sałatę, pomidor i rzodkiewki
umyć. Sałatę i pomidor pokroić w
paseczki, rzodkiewki drobno posiekać,
jedną zostawić do dekoracji. Jajko
pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na
półmisku, delikatnie wymieszać.
Śmietanę połączyć z majonezem, dodać
gorczycę. Sos dokładnie wymieszać,
Polać nim sałatkę lub podać osobno w
sosjerce. Wierzch sałatki posypać
szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą
rzodkiewkę.
Sałatka z ryżu i czerwonej fasoli
150g długoziarnistego ryżu
100g czerwonej fasoli (moczonej przez noc
lub z puszki)
1/2 puszki kukurydzy,
1 cebula
1 jabłko, 2 pomidory,
1 banan
1 pomarańcza bez pestek
2 plastry ananasa
2 łyżki rodzynków
po jednej łyżce pokrojonych ziół: mięty,
pietruszki i szczypiorku
1 łyżeczka masła
300 ml wywaru z jarzyn
Sos vinegret: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2
łyżki soku cytrynowego sól, pieprz
Namoczoną fasolę odcedzić, zaleć świeżą wodą, gotować 10 min. bez przykrycia na
dużym ogniu. Przykryć gotować na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 40-45min.)
Ostudzić. Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem. Przykryć, gotować na małym
ogniu 17-20min. Ostudzić. Kukurydzę i fasolę wypłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kawałki, banan
na plasterki, a pomarańczę podzielić na cząstki. Plastry ananasa i jabłko pokroić w
kostkę. Przygotować sos: sok cytrynowy rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę.
Wymieszać. Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, dodać do ryżu z fasolą,
pomidorami, kukurydzą i owocami. Polać sosem, wymieszać wstawić na godz. do
lodówki. Przed podaniem posypać ziołami.
56671494.004.png 56671494.005.png 56671494.006.png 56671494.007.png 56671494.008.png
Sałatka z ryżu i kiwi
3 szklanki ryżu
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
szczypiorek
3 kiwi
2 jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, sok cytrynowy
Ryż ugotować. Jabłka obrać, wydrążyć i
pokroić na kawałeczki wielkości
groszku. Kiwi obrać i pokroić na małe
kawałki. Cebulę pokroić na drobno.
Szczypiorek posiekać na drobno. W
dużej misce wymieszać wszystkie
składniki, dodając sól, pieprz i sok
cytrynowy wedle smaku. Posypać
szczypiorkiem na wierzchu dla ozdoby.
Sałatka z sera feta, tuńczyka i
kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską pokroić w paseczki,
pomidor na osiem części, cebulę w
cieniutkie talarki, oliwki w drobniutkie
kawałki, ser feta w kwadraciki. Składniki
wymieszać, dodać odrobinę cukru, soku
z cytryny i oleju z tuńczyka.
kapusta pekińska
1 pomidor, 1 cebula
puszka tuńczyka w oleju
kilka oliwek, puszka czerwonej fasoli
opakowanie sera feta
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Ziemniaki wyszorować, gotować w
mundurkach przez 20 minut. Oczyścić
paprykę i dymkę. Paprykę pokroić w
kawałki, dymkę w talarki, kiełbasę w
plasterki. Czosnek obrać, przecisnąć
przez praskę. Ser pokroić kosteczkę.
Wydrylować pięć czarnych oliwek. Dwie
zielone pokroić w plasterki. Resztę
zielonych oliwek zmiksować z serem,
czosnkiem i wydrylowanymi czarnymi
oliwkami. Dodać jogurt i oliwę,
wymieszać. Ziemniaki przelać zimną
wodą, obrać. Pokroić w plasterki, przestudzić. Połączyć ziemniaki z dymką, papryką
i kiełbasą. Polać sosem, posypać plasterkami oliwek i czarnymi oliwkami.
Udekorować bazylią.
1kg ziemniaków, 20 dag kiełbasy
czosnkowej, 10 dag owczego sera
1 czerwona papryka, 1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku, 150ml jogurtu
naturalnego, 3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek
sól, pieprz, świeża bazylia
Sałatka szefa kuchni
kurczak wędzony 1,8kg-2kg
80 dag winogron
majonez
20 dag orzeszków cashew
1 jogurt naturalny
miód naturalny
pieprz, cukier
Kurczaka wyluzować z kości, mięso
pokroić w kostkę. Połączyć z
pozostałymi składnikami. Doprawić do
smaku. Podawać z pieczywem.
56671494.009.png 56671494.010.png 56671494.011.png 56671494.012.png 56671494.013.png
Niemiecka sałatka z wędlin
300g różnych rodzajów mortadeli
100g serdelków
50g korniszonów
50g marynowanych cebulek
1 mała cebula
1 łyżka kaparów
1 zielona sałata
Sos ziołowy z musztardą:
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżej musztardy lub 1/2 suszonej
1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2
suszonego
sól, pieprz
Zieloną sałatę i cebulę dokładnie umyć
pod bieżącą wodą. Zdjąć skórkę z
wędlin, mortadelę pokroić na plastry
grubości 1 cm, następnie pokroić w
kostkę wielkości 1 cm. Serdelki pokroić
na plastry grubości 0,5 cm. Korniszony
pokroić na kawałki wielkości 1 cm.
Cebulę drobno posiekać. Przygotować
sos. Bazylię i tymianek bardzo drobno
posiekać. Utrzeć dokładnie drewnianą
łyżką musztardę z solą, pieprzem i
ziołami. Dodać sok cytrynowy, a na
końcu oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do duże miski włożyć wędlinę,
korniszony, cebulę i marnowane cebulki. Zalać sosem, dokładnie wymieszać. Przed
podaniem ułożyć na liściach sałaty i posypać kaparami. Do sałatki z wędlin można
podać sałatkę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, z sosem
majonezowo-czosnkowym.
Sałata z oliwkami
Liście sałaty umyć i osuszyć.
Porozrywać na niewielkie kawałki i
ułożyć w salaterce. Oliwki
wypestkować. Rzodkiewki i ogórki
umyć i pokroić w plasterki. Dodać
wszystko do sałaty. Szczypiorek opłukać
i drobno poszatkować. Z chleba usunąć
skórkę. Miękisz pokroić w kostkę.
Przesmażyć na dużej ilości rozgrzanej
oliwy na złoty kolor (ok. 5 min.)
Osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do
pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli lub bryndzy. Oliwę połączyć z
solą, pieprzem, musztardą. Wymieszać i odstawić na 3 min. Sosem tym polać
sałatkę, posypać szczypiorkiem i podać.
1 główka sałaty
50g oliwek czarnych
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
4 kromki chleba
8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej
6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Sałatka kalifornijska
Wszystkie owoce, kapustę i szczypiorek
umyć, osączyć z wody. Nie obrane
jabłko pokroić na ćwiartki, następnie na
plasterki grubości 2-3mm, skropić
sokiem cytrynowym, by nie ściemniało.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki.
Winogrona oderwać od gałązek. Kapustę
posiekać na paseczki grubości 1 mm.
Szczypiorek drobno pokroić.
Przygotować sos: rozetrzeć sól i pieprz z
sokiem cytrynowym. Dodać oliwę
wymieszać. W dużej misce wymieszać
dokładnie sos z owocami, kapustą i szczypiorkiem. Przed podaniem przełożyć do
salaterki i posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
1 duże czerwone jabłko
2 pomarańcze bez pestek
70g białych winogron bez pestek
70g czarnych winogron bez pestek
250g białej kapusty
2 łyżki prażonych ziaren słonecznikowych,
2 łyżki szczypiorku
Sos: 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki
oliwy, sól, pieprz
Sałatka z kurczaka i korniszonów
1 pierś kurczaka
10 korniszonów
10 dag sera żółtego
3 łodygi selera naciowego
majonez
ketchup
1 cebula marynowana do dekoracji
Pierś ugotować w vegecie, ostudzić, pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę, ogórki
w plastry, a seler na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę udekorować
podzielonymi na pół cebulkami.
56671494.014.png 56671494.015.png 56671494.016.png 56671494.017.png
Sałatka indyjska
100g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50g czerwonej fasoli z puszki
50g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor, 1mała cebula
1 jabłko, 1 banan, 2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20g rodzynków, 1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka,
estragon, mięta)
Sos vinegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku
cytrynowego
Ryż opłukać, zalać wrzącym bulionem,
zamieszać, przykryć, gotować na bardzo
małym ogniu 17 - 20 min. Czerwoną
fasolę i kukurydzę po wyjęciu z puszki
wypłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie
plasterki. Pomidor sparzyć, obrać,
pokroić na plasterki. Owoce umyć, obrać
ananasa i jabłko, pokroić w kostkę,
banana na plasterki, a pomarańczę
podzielić na cząstki. Zieloną pietruszkę,
świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć z wody.
Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać
oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Połączyć
ryż z fasolą, kukurydzą i owocami, polać sosem, delikatnie wymieszać.
56671494.018.png 56671494.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin