Cynamonowe ślomaki.odt

(405 KB) Pobierz

Cynamonowe ślimaczki

Składniki:

1 szklanka mleka

paczuszka suchych drożdży lub 5 dag świeżych

2 do 3 szklanek mąki (w zależności od konsystencji ciasta)

1 kostka masła

3 łyżki cukru pudru + cukier waniliowy

szczypta soli

opakowanie cynamonu (15g)

pół szklanki brązowego cukru

Mleko podgrzej lekko. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Połowę miękkiego masła utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, sól, a następnie mleko z drożdżami i wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i poczekaj około godziny, aż wyrośnie. Brązowy cukier wymieszaj w miseczce z cynamonem, pozostałą część masła rozpuść. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, posmaruj roztopionym masłem i obficie posyp cukrem z cynamonem. Następnie zwiń w rulon i pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm. Kawałki ułóż na blasze i lekko rozpłaszcz płaskim nożem. Po wierzchu posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Można również posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem, żeby ładnie się zarumieniły.

Bułeczki są pyszne i bardzo dobrze pasują do herbaty lub ciepłego mleka.



Zgłoś jeśli naruszono regulamin