APRICOT DAILY
Wytrawny, owocowy drink na wieczór.
40 ml wódki
20 ml apricot brandy
10 ml soku cytrynowego
bitter lemon do uzupełnienia
Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,
oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i
przelać do szklanki.
Dodać do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamieszać.
AVALON
Owocowy drink na każdą okazje.
40 ml wódki Finlandia
10 ml zielonego syropu bananowego
15 ml soku z cytryny
60 ml soku jabłkowego
Sprite do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka
Składniki wymieszać w shakerze.
Przelać do szklanki wypełnionej
do połowy kruszonym lodem.
Uzupełnić Sprietem.
Dekorować wiśnią i skórą ogórka
( owijamy szklankę ).
Podawać z rurką.
BALALAIKA
Owocowy, orzeźwiający drink na lato
20 ml wódki
20 ml cointreau
20 ml soku cytrynowego
Dekoracja: karambola
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze,
przelać i udekorować krawędź kieliszka.
BAŁTYK
35 ml wódki
5 ml niebieskiego curacao
15 ml soku z marakui
5 ml soku cytrynowego
sok pomarańczowy do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.
Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę
i zawiesić na krawędzi szklanki.
BANANA IVANOV
Owocowy drink podawany po posiłku.
1/2 banana
20 ml soku z cytryny
20 ml soku z limonki
10 ml syropu bananowego
Dekoracja: kawałek banana
Składniki wrzucić do blendera wypełnionego
kruszonym lodem.
Zmiksować i przelać do szklanki.
podawać ze słomka.
BANANA PUNCH
Owocowy drink podawany po posiłku
20 ml syropu bananowego
20 ml śmietanki
10 ml czerwonego syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana
Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem.
Przelać do pucharka.
Podawać ze słomką
BERENTZER PARADIES COCKTAIL
Pół-wytrawny drink.
25 ml wódki
25 ml likieru jabłkowego
15 ml soku pomarańczowego
1 D campari
dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa
i gałązka mięty
składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w
shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.
Plasterek jabłka, wisienkę koktajlową i
gałązkę mięty nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.
BARBARA
łagodny śmietankowy drink
20 ml białego likieru kakaowego
Ponadto: tarta gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu
umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie
przelać do kieliszka koktajlowego.
posypać gałką.
BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )
kremowy drink na popołudnie
30 ml wódki
10 ml likieru kawowego
10 ml portwajnu
10 ml bitej śmietany
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,
oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać
a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.
Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.
BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )
Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.
10 ml drambuire
10 ml campari
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, następnie przelać
do kieliszka koktajlowego.
BITTER SWEET
owocowy, lekko wytrawny drink na lato.
20 ml soku grejpfrutowego
20 ml syropu cytrynowego
duża kula lodów cytrynowych
woda sodowa
Kulę lodów cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i
syrop cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.
Uzupełnić woda sodowa i lekko zamieszać.
Podawać z mieszadełkiem.
BLUE AEGEAN
20 ml niebieskiego curacao
20 ml grand marnier
sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane
1:1 do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,
wisienka koktajlowa i gałązka mięty
Alkohole wlać do szklanki z kostkami lodu
i zamieszać.
Uzupełnić zmieszanymi sokami.
zawiesić na krawędzi szklanki nadziane na szpadkę
owoce i gałązkę mięty.
BŁĘKIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )
Łagodny drink podawany na przyjęciach
10 ml wódki
20 ml kremu bananowego
10 ml likieru kokosowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa
umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać a
następnie przelać do kieliszka
koktajlowego ozdobionego na krawędzi
obwódką z cukru i wisienką
BŁĘKITNY DZIEŃ ( BLUE DAY )
Łagodny drink owocowy na wieczór
1 D orange bitter
Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w
shakerze i wymieszać, potem przelać do
kieliszka koktajlowego.
Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.
BULL SHOT
Aromatyczny, pikantny napój typu
pick - me - up na każdą porę dnia.
100 ml consomme ( pikantny bulion )
Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej
kostkami lodu i dobrze zamieszać.
BUZIA BOBASA ( BABYFACE )
owocowy, łagodny drink podawany po posiłku
20 ml creme de cassis
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić
w shakerze i energicznie wymieszać, następnie
CABRIOLETTI
Owocowy drink na każda okazje.
3-4 plasterki limonki
1-2 łyżeczki cukru
bezalkoholowy cydr do uzupełnienia
Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w kieliszku,
wypełnić lodem, dodać wódki Finlandia.
Polać na wierzch cydrem.
CAIPIROSKA
Cierpki drink na wieczór
1 łyżeczka barowa brązowego cukru
1 mała limeta
Pokroić limete na ćwiartki, wrzucić do szklanki
i rozgnieść.
Dodać cukru i napełnić szklankę kruszonym lodem.
Wlać wódkę i wszystko dobrze zamieszać.
CAIPIROSKA II
3-4 cząstki limonki
Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w szklance,
wypełnić szklankę kruszonym lodem, dodać Finlandię.
CAMURAI
Kremowy drink na lato
15 ml niebieskiego curacao
15 ml kremu kokosowego
woda sodowa do uzupełnienia
Dekoracja: wisienka koktajlowa,
kawałek skórki pomarańczowej
i kawałek skórki cytrynowej
Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie
zamieszać.
Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę
CASABLANCA
Owocowy, kremowy drink na wieczór
20 ml likieru jajecznego
40 ml soku pomarańczowego
Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.
Energicznie wymieszać do szklanki wypełnionej do połowy
CATS`N ROSES
Owocowy drink na każdą okazje
20 ml wódki Finlandia Cranberry
20 ml likieru żurawinowego
10 ml grenadaliny
orange soda do uzupełnienia
Dekoracja: plasterek pomarańczy
Szklankę wypełnić w 3/4 lodem.
wlać koktajl i uzupełnić orange soda.
Udekorować plasterkiem pomarańczy.
CHART ( GRAY HUOND )
Cierpki, owocowy drink.
60 ml wódki
60 ml soku grejpfrutowego
kostkami lodu.
Napój podawać z mieszadełkiem.
COCOS CREAM
20 ml syropu kokosowego
1 gałka lodów waniliowych
Wódkę, lód i syrop zmiksować z drobno pokruszonym
lodem.
Przelać do szklanki i uzupełnić sodą.
Podawać ze słomką.
COSMOPOLITAN I
Owocowy drink na każdy dzień
7-8 curacao triple sec
10 ml soku z żurawin
10 ml soku z limonki
Dekoracja: skórka cytryny
Składniki wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze i
Wycisnąć i wrzucić skórkę cytryny do napoju.
CRANBERRY COLLINS
Owocowy drink na każdą okazję
40 ml wódki Finlandia Cranberry
10 ml syropu cukrowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy
Składniki wymieszać z lodem w shakerze.
Przelać do szklanki i uzupełnić wodą sodową.
Dekorować wiśnią i plasterkiem pomarańczy.
CRANBERRY FIELDS
40 ml wódki Finlandia cranberry
10 ml miodu
1 łyżeczka ( 10 gr ) żurawiny
Dekoracja: połowa skórki limonki i żurawina
Żurawiny rozgnieść w szklance, dodać wódkę i miód.
Uzupełnić pokruszonym lodem.
Ozdobić połówką skórki z limonki i żurawinami.
Podawać z rurką i mieszadełkiem.
CRISTA SOLAR
Aromatyczny drink na przyjęcia.
10 ml curacao triple sec
10 ml wytrawnego wermutu
2 D angostury
Ponadto: cebulka koktajlowa
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.
Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego
Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.
CYGAŃSKA KRÓLOWA ( GYPSY QUEEN )
Orzeźwiający drink podawany na przyjęciach.
65 ml wódki
15 ml benedicine D. O. M.
1 D bitter orange
...
amber440