75_przepisów_na_drinki.doc

(78 KB) Pobierz

APRICOT DAILY

Wytrawny, owocowy drink na wieczór.

40 ml wódki

20 ml apricot brandy

10 ml soku cytrynowego

bitter lemon do uzupełnienia

Wszystkie składniki, oprócz bitter lemon,

oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i

przelać do szklanki.

Dodać do uzupełnienia bitter lemon i lekko zamieszać.

AVALON

Owocowy drink na każdą okazje.

40 ml wódki Finlandia

10 ml zielonego syropu bananowego

15 ml soku z cytryny

60 ml soku jabłkowego

Sprite do uzupełnienia

Dekoracja: wisienka koktajlowa i skórka z ogórka

Składniki wymieszać w shakerze.

Przelać do szklanki wypełnionej

do połowy kruszonym lodem.

Uzupełnić Sprietem.

Dekorować wiśnią i skórą ogórka

( owijamy szklankę ).

Podawać z rurką.

BALALAIKA

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

20 ml wódki

20 ml cointreau

20 ml soku cytrynowego

Dekoracja: karambola

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze,

przelać i udekorować krawędź kieliszka.

BAŁTYK

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

35 ml wódki

5 ml niebieskiego curacao

15 ml soku z marakui

5 ml soku cytrynowego

sok pomarańczowy do uzupełnienia

Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy, wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklance i wymieszać.

Plasterek pomarańczy i wisienkę nadziać na szpadę

i zawiesić na krawędzi szklanki.

BANANA IVANOV

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia

1/2 banana

20 ml soku z cytryny

20 ml soku z limonki

10 ml syropu bananowego

Dekoracja: kawałek banana

Składniki wrzucić do blendera wypełnionego

kruszonym lodem.

Zmiksować i przelać do szklanki.

podawać ze słomka.

BANANA PUNCH

Owocowy drink podawany po posiłku

40 ml wódki Finlandia

20 ml syropu bananowego

20 ml śmietanki

10 ml czerwonego syropu cukrowego

Dekoracja: wisienka koktajlowa i kawałek banana

Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem.

Przelać do pucharka.

Podawać ze słomką

BERENTZER PARADIES COCKTAIL

Pół-wytrawny drink.

25 ml wódki

25 ml likieru jabłkowego

15 ml soku pomarańczowego

1 D campari

dekoracja: plasterek jabłka, wisienka koktajlowa

i gałązka mięty

składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w

shakerze i przelać do kieliszka koktajlowego.

Plasterek jabłka, wisienkę koktajlową i

gałązkę mięty nadziać na szpadkę i położyć na kieliszku.

BARBARA

łagodny śmietankowy drink

20 ml wódki

20 ml białego likieru kakaowego

20 ml śmietanki

Ponadto: tarta gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu

umieścić w shakerze i wymieszać, a następnie

przelać do kieliszka koktajlowego.

posypać gałką.

BIAŁY CZEPEK ( WHITE CAP )

kremowy drink na popołudnie

30 ml wódki

10 ml likieru kawowego

10 ml portwajnu

10 ml bitej śmietany

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu,

oprócz bitej śmietany, umieścić w shakerze i wymieszać

a następnie przelać do kieliszka koktajlowego.

Śmietanę położyć tak, by pływała na powierzchni napoju.

BIEGUN PÓŁNOCNY ( NORTH POLE )

Aromatyczny, wytrawny drink podawany wieczorem.

30 ml wódki

10 ml drambuire

10 ml campari

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w

shakerze i wymieszać, następnie przelać

do kieliszka koktajlowego.

BITTER SWEET

owocowy, lekko wytrawny drink na lato.

20 ml wódki

20 ml soku grejpfrutowego

20 ml syropu cytrynowego

duża kula lodów cytrynowych

woda sodowa

Kulę lodów cytrynowych, wódkę, sok grejpfrutowy i

syrop cytrynowy umieścić w szklance i zamieszać.

Uzupełnić woda sodowa i lekko zamieszać.

Podawać z mieszadełkiem.

BLUE AEGEAN

Owocowy, orzeźwiający drink na lato

20 ml wódki

20 ml niebieskiego curacao

20 ml grand marnier

sok ananasowy i sok cytrynowy wymieszane

1:1 do uzupełnienia

Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa,

wisienka koktajlowa i gałązka mięty

Alkohole wlać do szklanki z kostkami lodu

i zamieszać.

Uzupełnić zmieszanymi sokami.

zawiesić na krawędzi szklanki nadziane na szpadkę

owoce i gałązkę mięty.

Podawać z mieszadełkiem.

BŁĘKIT PACYFIKU ( PACIFIC BLUE )

Łagodny drink podawany na przyjęciach

10 ml wódki

20 ml kremu bananowego

20 ml niebieskiego curacao

10 ml likieru kokosowego

Dekoracja: wisienka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu

umieścić w szklanicy barmańskiej, zamieszać a

następnie przelać do kieliszka

koktajlowego ozdobionego na krawędzi

obwódką z cukru i wisienką

BŁĘKITNY DZIEŃ ( BLUE DAY )

Łagodny drink owocowy na wieczór

40 ml wódki

20 ml niebieskiego curacao

1 D orange bitter

Dekoracja: 1/2 plasterka pomarańczy

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w

shakerze i wymieszać, potem przelać do

kieliszka koktajlowego.

Krawędź kieliszka udekorować plasterkiem pomarańczy.

BULL SHOT

Aromatyczny, pikantny napój typu

pick - me - up na każdą porę dnia.

40 ml wódki

100 ml consomme ( pikantny bulion )

Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej

kostkami lodu i dobrze zamieszać.

BUZIA BOBASA ( BABYFACE )

owocowy, łagodny drink podawany po posiłku

20 ml wódki

20 ml creme de cassis

20 ml śmietanki

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić

w shakerze i energicznie wymieszać, następnie

przelać do kieliszka koktajlowego.

CABRIOLETTI

Owocowy drink na każda okazje.

40 ml wódki Finlandia

3-4 plasterki limonki

1-2 łyżeczki cukru

bezalkoholowy cydr do uzupełnienia

Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w kieliszku,

wypełnić lodem, dodać wódki Finlandia.

Polać na wierzch cydrem.

Podawać z rurką.

CAIPIROSKA

Cierpki drink na wieczór

10 ml wódki

1 łyżeczka barowa brązowego cukru

1 mała limeta

Pokroić limete na ćwiartki, wrzucić do szklanki

i rozgnieść.

Dodać cukru i napełnić szklankę kruszonym lodem.

Wlać wódkę i wszystko dobrze zamieszać.

CAIPIROSKA II

40 ml wódki Finlandia

3-4 cząstki limonki

1-2 łyżeczki cukru

Rozgnieść plasterki limonki z cukrem w szklance,

wypełnić szklankę kruszonym lodem, dodać Finlandię.

Podawać z mieszadełkiem.

CAMURAI

Kremowy drink na lato

30 ml wódki

15 ml niebieskiego curacao

15 ml kremu kokosowego

woda sodowa do uzupełnienia

Dekoracja: wisienka koktajlowa,

kawałek skórki pomarańczowej

i kawałek skórki cytrynowej

Wszystkie składniki wlać do szklanki i ostrożnie

zamieszać.

Wisienkę i skórki nadziać na szpadkę

i zawiesić na krawędzi szklanki.

Podawać z mieszadełkiem.

CASABLANCA

Owocowy, kremowy drink na wieczór

30 ml wódki

20 ml likieru jajecznego

20 ml soku cytrynowego

40 ml soku pomarańczowego

Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w shakerze.

Energicznie wymieszać do szklanki wypełnionej do połowy

kruszonym lodem.

CATS`N ROSES

Owocowy drink na każdą okazje

20 ml wódki Finlandia Cranberry

20 ml likieru żurawinowego

20 ml soku z cytryny

20 ml soku z limonki

10 ml grenadaliny

orange soda do uzupełnienia

Dekoracja: plasterek pomarańczy

Składniki wymieszać w shakerze.

Szklankę wypełnić w 3/4 lodem.

wlać koktajl i uzupełnić orange soda.

Udekorować plasterkiem pomarańczy.

Podawać z rurką.

CHART ( GRAY HUOND )

Cierpki, owocowy drink.

60 ml wódki

60 ml soku grejpfrutowego

Obydwa składniki wlać do szklanki wypełnionej

kostkami lodu.

Napój podawać z mieszadełkiem.

COCOS CREAM

Owocowy drink podawany po posiłku.

40 ml wódki Finlandia

20 ml syropu kokosowego

1 gałka lodów waniliowych

woda sodowa do uzupełnienia

Wódkę, lód i syrop zmiksować z drobno pokruszonym

lodem.

Przelać do szklanki i uzupełnić sodą.

Podawać ze słomką.

COSMOPOLITAN I

Owocowy drink na każdy dzień

20 ml wódki

7-8 curacao triple sec

10 ml soku z żurawin

10 ml soku z limonki

Dekoracja: skórka cytryny

Składniki wymieszać z pokruszonym lodem w shakerze i

przelać do kieliszka koktajlowego.

Wycisnąć i wrzucić skórkę cytryny do napoju.

CRANBERRY COLLINS

Owocowy drink na każdą okazję

40 ml wódki Finlandia Cranberry

20 ml soku z cytryny

10 ml syropu cukrowego

woda sodowa

Dekoracja: wisienka koktajlowa i plasterek pomarańczy

Składniki wymieszać z lodem w shakerze.

Przelać do szklanki i uzupełnić wodą sodową.

Dekorować wiśnią i plasterkiem pomarańczy.

CRANBERRY FIELDS

40 ml wódki Finlandia cranberry

10 ml miodu

1 łyżeczka ( 10 gr ) żurawiny

Dekoracja: połowa skórki limonki i żurawina

Żurawiny rozgnieść w szklance, dodać wódkę i miód.

Uzupełnić pokruszonym lodem.

Ozdobić połówką skórki z limonki i żurawinami.

Podawać z rurką i mieszadełkiem.

CRISTA SOLAR

Aromatyczny drink na przyjęcia.

30 ml wódki

10 ml curacao triple sec

10 ml portwajnu

10 ml wytrawnego wermutu

2 D angostury

Ponadto: cebulka koktajlowa

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.

Zamieszać a następnie przelać do kieliszka koktajlowego

Cebulkę na szpadce włożyć do napoju.

CYGAŃSKA KRÓLOWA ( GYPSY QUEEN )

Orzeźwiający drink podawany na przyjęciach.

65 ml wódki

15 ml benedicine D. O. M.

1 D bitter orange

Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu umieścić w szklanicy barmańskiej.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin