Kotlety z białej kiełbasy
Składniki:
: 4 białe kiełbaski ( surowe ), olej ( najlepiej słonecznikowy, pieprz mielony, majeranek, roztarty czosnek, 1 cebula, 4 pieczarki ,
Procedura:
Białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać 1 łyżkę oleju. I jeśli trzeba doprawić odrobiną mielonego pieprzu, majeranku i czosnku ( dobrze jest kupować białą kiełbasę u ,, znanego „ rzeźnika bo wtedy wiemy jak jest doprawiona ). Uformować 4 owalne kotlety . Smażyć na rozgrzanym oleju . Osobno podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i plasterki pieczarek. Dołożyć cebulę i pieczarki do kotletów . Dolać 3-4 łyżki wody i dusić przez 10 minut .
STROGONOW (z parówkami)
6 parówek grubych,
4 ogórki kwaszone,
30 dag pieczarek,
2 pory,
2 papryki czerwone,
15 dag groszku konserwowego,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki przecieru,
olej,
sos sojowy,
estragon, oregano, ostra papryka, natka pirtruszki, sól, pieprz,
Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę a pieczarki, pora oraz czosnek w talarki i poddusić na gorącym oleju. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, groszek, przecier. podlać wodą (nie dużo), zagotować. Dodać pokrojone w kostkę lub plasterki parówki, wlać sos sojowy dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok 15 - 20 min.
NALEśNIKI NA PIWIE Z PARóWKą
maka,
jajko, 2
sól, szczypta
jasne piwo, 1 butelka
parówki wieprzowe, 4 szt.
pikantny keczup,
Bułka tarta,
Z ciasta jak na naleśniki tylko rozrabianego piwem smażymy naleśniki.W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę polaną obficie keczupem,panierujemy w bułce tartej i obsmażamy z każdej strony na patelni.
Kiełbasa pieczona w cieście
1 pęto białej kiełbasy
300 ml białego wina wytrawnego
1 jajko
1 łyżka masła
100 ml śmietany
3 goździki
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 szalotki
30 dag gotowego ciasta francuskiego
Opis wykonania:
Kiełbasę nakłuwamy, układamy w żaroodpornym naczyniu z czosnkiem, liściem laurowym, goździkami i zalewamy winem. Na wolnym ogniu pyrlimy po 20 minut z każdej strony. W tym czasie siekamy szalotki i szklimy je na maśle. Oddzielamy żółtko od białka, którym smarujemy brzeg rozwałkowanego ciasta francuskiego. Na powierzchni ciasta rozkładamy szalotki, na nich układamy kiełbasę i dokładnie zawijamy. Końce ciasta dobrze sklejamy, wierzch smarujemy żółtkiem. Na wierzchu ciasta możemy nożem narysować kratkę albo inny wzór.Tak opakowaną kiełbasę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C na 20-30 minut.Przyrządzamy sos. Wywar, w którym gotowała się kiełbasa, odparowujemy do 100 ml. Przecedzamy, dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż powstanie gęsty sos, którym przed podaniem polewamy upieczoną i pokrojoną w plastry kiełbasę w cieście.
"Gulasz z kiełbasą z patelni "
50 dkg czerwonej pikantnej kiełbasy,8 małych ziemniaków,20 czarnych oliwek,1 ostra papryczka chili,1 ząbek czosnku,5 łyżek oliwy,sól,czarny pieprz,świeże zioła do dekoracji.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - ok. 15 min. (młode możesz gotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 min. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego (np. z kostki). Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Biała kiełbasa w sosie cebulowo-piernikowym
4 małe białe kiełbaski,2 średnie cebule,1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika,1 szklanka wody,sos sojowy,pieprz mielony
Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem.
Uwagi:
Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku , mniej słodki
Śniadaniowa potrawka z kiełbasy
- 4-5 średnich cebul
- 1/2 kg kiełbasy (zwyczajna albo inna dobra do smażenia)
- 200 g koncentratu pomidorowego (musi być dobry; tanie się nie nadają!) sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszlkić na nim cebulę. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Przesmażyć aż woda zawarta w kiełbasie lekko odparuje, nie dopuszczając, by cebula zaczęła się złocić. Dodać koncentrat i jeszcze chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Potrawa powinna mieć konsystencję średnio gęstego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku i podawać z pieczywem. Opcjonalnie można razem z cebulą dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić cząbrem i pieprzem cayenne (tę wersję lubię najbardziej!). Potrawa ta jest dość prosta w wykonaniu i nie zawiera wyszukanych składników, a mimo to podbiła już serca wielu moich przyjaciół i znajomych. Polecam wypróbować i życzę smacznego!
PARÓWKI W KOSZULKACH
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,7 średniej grubości parówek,7 łyżek utartego żółtego sera, 3 ½ łyżeczki musztardy,1 żółtko.
Ciasto rozmrozić wcześniej . Przekroić na 8 części . Parówki ( obrane z osłonek ) przekroić ( do 1/3 wysokości ) wzdłuż i w poprzek .7 części ciasta posmarować ½ łyżeczki musztardy każdy i posypać 1 łyżką utartego żółtego sera . Położyć na nim parówkę . Zawinąć tak by parówka wystawała z jednej strony .Z ósmego kawałka ciasta powycinać ozdoby ( kokardki , paseczki itp. ) i przykleić je na zawiniątka. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż ciasto się zarumieni .
lualo