dania z parówek i kiełbasy.odt

(18 KB) Pobierz

Kotlety z białej kiełbasy

 

Składniki:

 

: 4 białe kiełbaski ( surowe ), olej ( najlepiej słonecznikowy, pieprz mielony, majeranek, roztarty czosnek, 1 cebula, 4 pieczarki ,

 

 

 

 

Procedura:

 

Białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać 1 łyżkę oleju. I jeśli trzeba doprawić odrobiną mielonego pieprzu, majeranku i czosnku ( dobrze jest kupować białą kiełbasę u ,, znanego „ rzeźnika bo wtedy wiemy jak jest doprawiona ). Uformować 4 owalne kotlety . Smażyć na rozgrzanym oleju . Osobno podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i plasterki pieczarek. Dołożyć cebulę i pieczarki do kotletów . Dolać 3-4 łyżki wody i dusić przez 10 minut .

 

 

STROGONOW (z parówkami)

 

6 parówek grubych,

4 ogórki kwaszone,

30 dag pieczarek,

2 pory,

2 papryki czerwone,

15 dag groszku konserwowego,

2 ząbki czosnku,

3 łyżki przecieru,

olej,

sos sojowy,

estragon, oregano, ostra papryka, natka pirtruszki, sól, pieprz,

 

 

Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę a pieczarki, pora oraz czosnek w talarki i poddusić na gorącym oleju. Dodać pokrojone w kostkę ogórki, groszek, przecier. podlać wodą (nie dużo), zagotować. Dodać pokrojone w kostkę lub plasterki parówki, wlać sos sojowy dodać przyprawy i gotować na małym ogniu ok 15 - 20 min.

 

NALEśNIKI NA PIWIE Z PARóWKą

 

 

maka,

jajko, 2

sól, szczypta

jasne piwo, 1 butelka

parówki wieprzowe, 4 szt.

pikantny keczup,

Bułka tarta,

 

 

Z ciasta jak na naleśniki tylko rozrabianego piwem smażymy naleśniki.W każdy naleśnik zawijamy jedną parówkę polaną obficie keczupem,panierujemy w bułce tartej i obsmażamy z każdej strony na patelni.

 

 

Kiełbasa pieczona w cieście

 

 

Składniki:

1 pęto białej kiełbasy

300 ml białego wina wytrawnego

1 jajko

1 łyżka masła

100 ml śmietany

3 goździki

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

3 szalotki

30 dag gotowego ciasta francuskiego

Opis wykonania:

Kiełbasę nakłuwamy, układamy w żaroodpornym naczyniu z czosnkiem, liściem laurowym, goździkami i zalewamy winem. Na wolnym ogniu pyrlimy po 20 minut z każdej strony. W tym czasie siekamy szalotki i szklimy je na maśle. Oddzielamy żółtko od białka, którym smarujemy brzeg rozwałkowanego ciasta francuskiego. Na powierzchni ciasta rozkładamy szalotki, na nich układamy kiełbasę i dokładnie zawijamy. Końce ciasta dobrze sklejamy, wierzch smarujemy żółtkiem. Na wierzchu ciasta możemy nożem narysować kratkę albo inny wzór.Tak opakowaną kiełbasę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C na 20-30 minut.Przyrządzamy sos. Wywar, w którym gotowała się kiełbasa, odparowujemy do 100 ml. Przecedzamy, dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż powstanie gęsty sos, którym przed podaniem polewamy upieczoną i pokrojoną w plastry kiełbasę w cieście.

 

 

"Gulasz z kiełbasą z patelni "

 

 

Składniki:

50 dkg czerwonej pikantnej kiełbasy,
8 małych ziemniaków,
20 czarnych oliwek,
1 ostra papryczka chili,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek oliwy,
sól,
czarny pieprz,
świeże zioła do dekoracji.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - ok. 15 min. (młode możesz gotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 min. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego (np. z kostki). Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

 

 

Biała kiełbasa w sosie cebulowo-piernikowym

 

 

Składniki:

 

4 małe białe kiełbaski,2 średnie cebule,1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika,1 szklanka wody,sos sojowy,pieprz mielony

 

 

Procedura:

 

Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem.

 

Uwagi:

 

Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku , mniej słodki

 

 

Śniadaniowa potrawka z kiełbasy

                           

Składniki:

- 4-5 średnich cebul

- 1/2 kg kiełbasy (zwyczajna albo inna dobra do smażenia)

- 200 g koncentratu pomidorowego (musi być dobry; tanie się nie nadają!) sól i pieprz

 

Sposób przyrządzania:

 

Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszlkić na nim cebulę. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Przesmażyć aż woda zawarta w kiełbasie lekko odparuje, nie dopuszczając, by cebula zaczęła się złocić. Dodać koncentrat i jeszcze chwilę smażyć, następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Potrawa powinna mieć konsystencję średnio gęstego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku i podawać z pieczywem. Opcjonalnie można razem z cebulą dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić cząbrem i pieprzem cayenne (tę wersję lubię najbardziej!). Potrawa ta jest dość prosta w wykonaniu i nie zawiera wyszukanych składników, a mimo to podbiła już serca wielu moich przyjaciół i znajomych. Polecam wypróbować i życzę smacznego!

 

 

PARÓWKI W KOSZULKACH

 

Składniki:

 

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,7 średniej grubości parówek,7 łyżek utartego żółtego sera, 3 ½ łyżeczki musztardy,1 żółtko.

 

 

Procedura:

 

Ciasto rozmrozić wcześniej . Przekroić na 8 części . Parówki ( obrane z osłonek ) przekroić ( do 1/3 wysokości ) wzdłuż i w poprzek .7 części ciasta posmarować ½ łyżeczki musztardy każdy i posypać 1 łyżką utartego żółtego sera . Położyć na nim parówkę . Zawinąć tak by parówka wystawała z jednej strony .Z ósmego kawałka ciasta powycinać ozdoby ( kokardki , paseczki itp. ) i przykleić je na zawiniątka. Posmarować rozmąconym żółtkiem . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut , aż ciasto się zarumieni .

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin