PLACEK RABARBAROWY Z MIGDAŁAMI
Składniki na 12 porcji:
25 dag mąki
20 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
5 jajek
szczypta soli
pół kostki masła
60 dag rabarbaru
25 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu o smaku waniliowym
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, 8 dag cukru, jedną torebkę cukru waniliowego, jajko, mielone orzechy laskowe oraz pokrojone na kawałeczki, mocno schłodzone masło. Zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na 30 minut. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Rabarbar opłucz, oczyść, pokrój na kawałki. Śmietanę wymieszaj z proszkiem budyniowym, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, płatkami migdałowymi i tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzegi przygotowanej formy. Ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozsmaruj masę budyniową. Rozłóż kawałki rabarbaru. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 55 minut. Po około 35 minutach pieczenia ciasto przykryj folią aluminiową. Upieczony placek przestudź w formie. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem, ewentualnie udekoruj listkami melisy lub mięty.
tatanka.com