Rabarbarowa słodycz
600 g rabarbaru150 g maki75 g maki ziemniaczanej1,5 lyzki proszku do pieczenia150 g Kasi150 g cukru1 torebka cukru waniliowego2 jajka1 zoltko3 bialkaszczypta soli175 g cukru1 lyzeczka soku z cytryny
Czaspieczenia: 45 minut
Nieobrany rabarbar kroimy na kawalki o dlugosci 3 cm. Make ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy. Miekka margaryne, cukier i cukier wanioliowy ucieramy na krem i dodajemy stopniowo jajka, zoltko i po lyzce maki. Wkladamy do natluszczonej tortownicy. Na ciescie kladziemy rabarbar i pieczemy 45 w 180 stopniach C. Bialka ubijamy z sola na sztywna piane, dodajemy cukier i sok z cytryny. Po 25 minutach pieczenia wyjmujemy ciasto i okladamy je piana, a nastepnie pieczemy jeszcze 20 minut.
tatanka.com