SAŁATKA SELEROWA
Składniki na 4 porcje:
40 dag fileta z piersi kurczaka
20 dag selera
2 strąki żółtej papryki
1 strąk czerwonej papryki
1 pęczek rzodkiewek
1 dymka
15 dag jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy
po 1 łyżeczce przyprawy curry i octu
sól
pieprz
2 plasterki łososia
l bazylia do dekoracji
Seler obierz, pokrój w grube plasterki. Włóż do posolonego wrzątku z dodatkiem octu. Gotuj około 8 minut. Osącz na sitku, wystudź, po czym pokrój w grubą kostkę. Dymkę oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Wymieszaj razem z selerem. Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, Pokrój w grubą kostkę, Ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, Oprósz curry, Wystudź. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój na ćwiartki. Papryki przekrój wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w paseczki. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej salaterki. Oprósz solą, i pieprzem, Lekko przemieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Przed podaniem sałatkę polej sosem jogurtowym. Udekoruj bazylią i łososiem.
tatanka.com