SAŁATKA SELEROWA.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA SELEROWA

SAŁATKA SELEROWA

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

40 dag fileta z piersi kurczaka

20 dag selera

2 strąki żółtej papryki

1 strąk czerwonej papryki

1 pęczek rzodkiewek

1 dymka

15 dag jogurtu naturalnego

5 łyżek majonezu

2 łyżki musztardy

po 1 łyżeczce przyprawy curry i octu

sól

pieprz

2 plasterki łososia

l bazylia do dekoracji

 

              Seler obierz, pokrój w grube plasterki. Włóż do posolonego wrzątku z dodatkiem octu. Gotuj około 8 minut. Osącz na sitku, wystudź, po czym pokrój w grubą kostkę. Dymkę oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Wymieszaj razem z selerem. Filet z piersi kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, Pokrój w grubą kostkę, Ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, Oprósz curry, Wystudź. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój na ćwiartki. Papryki przekrój wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w paseczki. Wszystkie składniki sałatki przełóż do dużej salaterki. Oprósz solą, i pieprzem, Lekko przemieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Przed podaniem sałatkę polej sosem jogurtowym. Udekoruj bazylią i łososiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin