Curry z soczewicy.doc

(50 KB) Pobierz
Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

To szybkie i nieskomplikowane danie, podobnie jak smażony ryż z soczewicą zieloną - khitcherie, czy zupa z czerwonej soczewicy, potrafi zawrócić w głowie. Tym razem polecamy danie z czerwonej soczewicy, papryki chili i cebuli - curry.

Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Składniki:

·         250 g czerwonej soczewicy,

·         cebula (lub parę dymek),

·         czerwona papryka,

·         3 małe papryki chili (papryczki pepperoni),

·         3 ząbki czosnku,

·         2 łyżki masła,

·         garam masala (opcjonalnie),

·         kurkuma,

·         kolendra,

·         kminek,

·         tymianek,

·         sól, pieprz.

Soczewicę płuczemy parę razy i zalewamy 0,5 l wody. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut, uważając, by nie stała się zbyt miękka. Czosnek siekamy, cebulę kroimy na talarki, a chili i paprykę na cienkie krążki.

W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę cebulę, chili, paprykę i czosnek stale mieszając. Curry doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze chwilę.

Do curry dodajemy soczewicę razem z wodą, w której się gotowała. Całość podgrzewamy mieszając i przyprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Curry z soczewicy podajemy na ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin