Marynowanie mięs.pdf
(
44 KB
)
Pobierz
Marynowanie mięs
Marynowanie mięs
Sposobem aromatyzowania potraw z mięsa jest nacieranie
przyprawami surowych produktów lub też ich marynowanie.
Mamy dobre mięso,a więc bardzo ważna jest sztuka jego
marynowania. Marynowanie mięs może mieć różny
cel.Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia
jego smak, sprawia, że mięso robi się kruche i soczyste,
działa na nie konserwujące. W czym marynować?
- w kwaśnym mleku lub maślance
– w mieszance sosu sojowego, wódki i przypraw
– w marynacie z wina lub octu zagotowanego z wodą, do
której dodajemy warzywa, cebulę, rozkruszone jagody
jałowca oraz przyprawy ( zależnie od upodobań)
– w mleku lub musztardzie.
Marynowanie trwa kilka do kilkudziesięciu godzin, zależnie od
rodzaju i gatunku mięsa.
Marynata do mięsa wołowego
Skład marynaty
:1szklanka przegotowanej ostudzonej wody, 2/3 szklanki octu winnego
lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, 10 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 10
ziaren ziela angielskiego.
Mięso wołowe marynujemy kilkanaście do kilkudziesięciu godzin.
Marynata do mięsa drobiowego
Skład marynaty:
1 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina cebula pokrojona w piórka
pokrajana łodyga selera naciowego marchewka w kawałkach 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1
ząbek czosnku 5 ziaren pieprzu.
Mięso drobiowe marynujemy kilka godzin.
Marynata do dziczyzny
Skład marynaty:
300 ml czerwonego wina wytrawnego, owoc jałowca, sól, ziarna pieprzu,
szczypta cukru.
Mięso z dziczyzny marynujemy kilkadziesiąt godzin.
Marynata do mięsa wieprzowego na dziko
Skład marynaty:
1 szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, 20 ziaren jałowca, 10 ziaren
pieprzu, 2 liście laurowe, nieco rozmarynu, cebula pokrojona w plasterki.
Marynujemy kilkanascie godzin.
Marynata do cielęciny
Skład marynaty:
1 szklanka octu winnego, 3 łyżki białego wytrawnego wina, ziarna
pieprzu, kilkanaście ziaren jałowca, sól, 3 liście laurowe. Mięso natrzeć rozkruszonymi
ziarnami jałowca.
Marynujemy 48 godzin.
Plik z chomika:
poadrenalina
Inne pliki z tego folderu:
Boczek litewski.pdf
(139 KB)
Boczek wędzony z pieprzem.pdf
(204 KB)
BOCZKI WĘDZONE URODZINOWE.pdf
(270 KB)
GOLONKA PEKLOWANA WĘDZONA.pdf
(29 KB)
MARYNATA DO MIĘSA WIEPRZOWEGO NA DZIKO.pdf
(24 KB)
Inne foldery tego chomika:
angielski
Chlebki
Classic i Starsze
Dokumenty
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin