- Danie to wygląda jak autentyczna koperta. Wierzch robi się z kruchego ciasta, a całość nadziewa się kosteczkami kurczaka zanurzonymi w szpinakowej masie. Odrobina gałki muszkatołowej pięknie podkreśla smak zielonego farszu i delikatnego mięsa. Mam tylko jedną uwagę: jeśli chcecie uzyskać ładny zielony kolor farszu, podczas obgotowywania szpinaku NIE PRZYKRYWAJCIE garnka!
Produkty potrzebne do przepisu
· 400 g mąki
· 500 g oczyszczonego szpinaku
· 300 g zimnego masła
· 3 łyżki śmietanki 36%
· 1 jajko
· 2 piersi kurczaka
· 1 kostka bulionu KNORR z oliwą z oliwek
· gałka muszkatołowa
· 1 łyżka margaryny Rama
sól i pieprzDla: 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Czas pieczenia: 30 min.
· Jak to zrobić: 1. Przesiej mąkę przez sitko. Pokrój masło na małe kawałeczki i za pomocą miksera wymieszaj je z mąką i dwiema szczyptami soli. 2. W czasie miksowania dodaj 4 łyżki wody. 3. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, uformuj z ciasta kulę, owiń ją w folię plastikową i włóż na 20 min. do zamrażalnika. 4. Piersi kurczaka pokrój w centymetrową kostkę. 5. Zagotuj wodę i zanurz we wrzątku umyte liście szpinaku na około 2 min. (Uwaga! Nie przykrywaj garnka, bo liście stracą kolor). 6. W drugim garnku zagotuj wodę i rozpuść kostkę bulionową. Następnie wrzuć mięso i gotuj 3-4 min. 7. Odcedź liście szpinaku i zahartuj je pod strumieniem zimnej wody. 8. Odciśnij szpinak w dłoniach z nadmiaru wody i drobno posiekaj. 9. Odcedź kurczaka z bulionu i wymieszaj ze szpinakiem. 10. Dodaj śmietankę, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i znów dokładnie wymieszaj. 11. Blachę z piekarnika wysmaruj margaryną i wyłóż papierem pergaminowym. 12. Posyp blat mąką i rozwałkuj kruche ciasto wyjęte z zamrażalnika na placek grubości 4 mm. Podczas wałkowania posypuj ciasto mąką - będzie się lepiej odklejać. 13. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości blachy. Jeśli mimo mąki ciasto przykleiło się do blatu, oddziel je giętkim nożem do ryby. 14. Przełóż ciasto, nawijając je uprzednio na wałek (żeby się nie porwało) na blachę z pergaminem. 15. Na środek ciasta przełóż szpinakowy farsz. 16. Rogi ciasta zawiń do środka jak kopertę i sklej ze sobą. 17. Rozbij jajko i oddziel żółtko od białka. Żółtko wymieszaj pędzlem kuchennym z łyżką wody i posmaruj nim z wierzchu kopertę ze szpinakiem. 18. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 min.
tatanka.com