ULE.doc

(291 KB) Pobierz
ULE

ULE

Ule kakaowe

- 100 g mielonych biszkoptów (lub herbatników)

- 100 g cukru pudru

- 20-30 g miękkiego masła

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka mleka skondensowanego dla lepszej lepkości

- 1 łyżka spirytusu / likieru kakaowego lub innej wiśniówki

 

Biszkopty zmielić na mączkę. Dodać cukier puder, masło, mleko, kakao i alkohol. Wyrobić. Jeśli ciasto jest za sypkie, dodać albo mleka, albo likieru, albo masła. Jeśli zbyt lepkie, zmielić kilka dodatkowych biszkoptów.

Foremkę wypełniać ciastem (można wysypać uprzednio cukrem pudrem, żeby się ciasto nie lepiło, jednak wtedy zostaną białe ślady na ciasteczkach, które trzeba będzie omieść pędzelkiem).

Jeśli chcemy ule nadziewać, to w wypełnionej foremce zrobić wgłębienie - albo małym palcem - mocno jednocześnie dogniatając ciasto do foremki, albo np. końcówką drewnianej łyżki, czy mątewki. Nadmiar masy obciąć ostrym nożem.

Powstały otwór napełnić nadzieniem.

Na koniec otwór zakleić. Wykorzystać można albo to samo ciasto (rozwałkować i wykroić kółeczka - do najmniejszego rozmiaru foremki podstawki można wykrawać metalową zakrętką z alkoholi lub soków), albo andrut, z którego tak samo należy wykroić kółeczka.

 Wyjąć z foremki, ustawić na talerzyku do stwardnienia.  Można wstawić do lodówki.

 

       FOREMKI

 

20 średnich uli orzechowych lub kokosowych

-200 g mielonych orzechów lub kokosu

-200 g cukru pudru

- 1 białko

 

Wszystko dobrze wyrobić, i wyklejać foremki i postępować dalej jak z ulami kakaowymi. 

 

Wypełnienie:

- ½ kostki masła

- 15 dkg cukru pudru

- 3 żółtka

- 2 kieliszki spirytusu wszystko utrzeć

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin