Pieczrki.txt

(8 KB) Pobierz
Ja pocišgnę wštek grzybów - warto zainteresować się Smardzami. Sš to dosyć drogie grzyby (w USA za kilogram płacš ok. 40-50 $). Jeżeli udało by Ci się założyć hodowlę to zbyt będzie na pewno. W Polsce restauratorzy kupujš grzyby z zagranicy, ponieważ cała produkcja z Polski idzie na eksport. Niestety nie jestem w stanie pomóc odnonie warunków hodowli i kosztów jej założenia. Radze poszukać w fachowej literaturze lub po prostu w internecie.


Takie same jak na każdš innš działalnoć, czyli program 2.5. Dużo więcej możliwoci otwiera się przed Tobš gdy już założysz działalnoć, jednak wtedy najpierw musisz wyłożyć na inwestycję własne pienišdze (lub z kredytu).

Do niedawna tez się zastanawiałem nad pieczarkarniš, ale większoć ksišżek, które w tym temacie przeczytałem zaczynały się słowami Należy wyranie podkrelić, że o opłacalnoci można mówić tylko przy zdecydowanym zaangażowaniu osobistym producenta i jego rodziny. Angażowanie siły najemnej znacznie obniża opłacalnoć produkcji (K.Szudyga Pieczarka) Ta akurat ksišżka jest z roku, 1988 :)więc wiele mogło się od tego czasu zmienić. Pieczarkarz pisze, że budowa hali produkcyjnej 250m to około 80 000zł. Ja w jednym z wywiadów przeczytałem o koszcie rzędu 500-1000zł za metr nowoczesnej hali. Jeli zainwestujesz w osobne hale inkubacyjne i pasteryzacyjne będziesz mógł zwiększyć iloć cykli w cišgu roku (nawet o 4 więcej). Potrzebny ci będzie nawet na poczštek duży kapitał, więc radziłbym skorzystać z pomocy Unii, od której można wydoić nawet 300 000zł na firmę pięcio osobowš (oczywicie bezzwrotnie). Jeli masz żonę ona też może wzišć 300 000zł na osobnš pieczarkarnie i w ten sposób będziecie mieć już obaj dobrze ponad 1000m jak wychodzi z wyliczeń Pieczarkarza a z tego pewnie da się już dobrze żyć. Chce zaznaczyć że temat znam tylko z ksišżek i gdybym ja się za to brał zatrudnił bym agronoma do pomocy. Pieczarki tez chorujš :)

w championie wychodzi ok 720zl/m2 uprawy, do tego trzeba doliczyć betony instalacje i korytarz komunikacyjny! za 80ty postawisz małš 140m hale-kokosów z tego nie będzie a i uprawa ciężka.
pozdro


Witam. ChcĂ bardziej zaglebic sie w temat pieczarkarni dlatego poszukuje odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, gdyz czytajac powyzsze opinie na forum wszystko ladnie I pieknie wyglada ale jakby bylo to takie proste to kazdy by uprawial pieczarki. Obecnie w polsce jest okolo 3000 pieczarkarni I najwieksze maja po 30 000  40 0000 m2 uprawy, maja rowniez swoich stalych klientow I zapewnione tynki zbytu. Wchodzac na ten rynek gdzie konkurencja jest bardzo duza nie chce mi sie wierzyc ze nie ma problemow ze zbytem. To nie jest product ktory mozemy dlugo przechowywac wiec zanim zaczniemy produkcje musimy miec juz podpisane umowy zbytu. Zakladajac ze chcialbym otworzyc mala pieczarkarnia na poczatek jakie sa koszty: 
Zalozmy ze otworze 5 tuneli produkcyjnych, kazdy po 200m2 co daje lacznie 1000m2 uprawy. Skoro srednio zbiera sie okolo 14kg pieczarek z 1m2 latwo wiec obliczyc przychod 1000m2 x 14kg/m2 x 3zl/kg = 42 000zl. Cykl taki to okolo 6 tygodni.
To jest nasz przychod, a interesuja mnie koszty.

mam dopiero 22 lata a mšż 28 razem prowadzimy upraw pieczarek na wysokš skalę. mamy 7 hal produkcyjnych a 8 to pomieszzenie socjalne. uprawa pieczarek w naszej rodzinie to już tradycja. rok temu wzielimy kredyt na ponad 1,000000 zł.plus dotacje z unii.
mšż od 5 lat jest rolnikiem z wykształcenia mamy ponad 12 ha. ziemi więc pienišdze z unii nam przysługiwały. ogólnie chcę powiedzie że nam taka produkcja bardzo się opłaca. czym masz więcej tym lepiej. a pieczarki sprzedajemy takze na wschód i zachod. na tym trzeba się znac no i ludzi do pracy trzeba. do rozładowania i wyrzucenia kostki i do zbioru grzybów,.jak jest i dobry dochód to i kredyty szybko się spłaca. dochód miesięczny nam wychodzi na czysto już około 30 tys. zł. chciałam powiedziec że na małš skalę nie ma co zaczynac. 
pozdrawiam.

1.Musisz postawi pieczarkarnie nie musisz miec od razu klimy ani tam innych dupereli ale tylko pod warunkiem ,ze będziesz uprawiał pieczarki tylko w porze zimowej.
2.Sš 2 fazy pieczarek były kiedy 3 ale to było podłoże luzem nie wiem może jeszcze gdzie produkujš ale wštpię.A więc tak podłoże fazy 2 jest to podłoże, które musi w twojej hali przerosnšc 2 tygodnie po czym kładziesz na nie torf czekasz około 3 tygodni na pierwszy rzut pieczarek.Rzutów jest max 3 chociaż zdarza się ze sš nawet 4 różnie z tym bywa niekiedy nawet ani jednego niema jak co pojebiesz ;) lub jaka choroba sie dostanie.Podłoże 3 fazy jest już przeronięte wrzucasz je na regały i na drugi dzień albo w ten sam kładziesz torf i czekasz tylko 21 dni.Podczas uprawy musisz oczywicie podlewac i dawac różne opryski.
Jeli masz jakie szczegółowe pytania pisz

ale np tak jak poczatkujacemu ktory chce sie bawic w pieczarkarnie tak jak jak chcialbym wszystko przyswoic od zera to nie oplaca sie kupowac 20 kostek bo trzeba zaplacic 3 zl od km przejechanej chlodni ktora jest zdesynfekowana !?



dlaczego 20 kostek bo ok kupie 200 kostek czy powiedzmy 500 kostek i jak nie mam doswiadczenia to wywale sporo kasy na to w co bede musial jeszcze dolozyc . a nie chcial bym tak wiec chce narazie pobawic sie na 20 kostkach

to jak ja mam najblizszego producenta kostki w oddali od siebie okolo 70 -80 km to wiecej zaplace za przejazd niz ta kostka warta ! 

pozostaje odkupic od jakiegos pieczarkarza ktory poda nam pomocna dlon !


Dla osob za bardzo nie wtajemniczonych a chcacych rozpoczac "bawic sie w pieczarki"
Min 1000 m2 bo inaczej produkcja nie bedzie zbytnio oplacalna, szkoda nerwow czasu i energi
1000m2 to 4 hale po 250 bo 2 x 500 nikt przy 1000m2 nie buduje, bo nie znajdzie takiej liczby osob do pracy z doskoku, a momentami np. przy zbiorzze potrzeba bedzie 30 osob gdy wywali drobny grzyb
Koszt budowy 4 x 80 000 gdy maja byc to tunele, 4 x ok 150 000 gdy maja byc to hale z pustakow i oceplenia oraz tyle samo gdy w gre wchodzi plyta styuropianowa, no chyba ze poliuretanowa to x ok 220 000
Do tego grzanie obiektu 50 000 + chlodzenie (jakis chiller) 100 000 + sterowanie klimatem + urzadzenia do klimatu na wszystkie hale to jakies 200 000 zł.
Koszt wybudowania tej wielkosci pieczarkarni byl 5 lat temu o polowe tanszy.
Jeszcze jedno.
Zbierzesz 30 kilo z metra to zarabiasz, zbierzesz 22kilo z metra to wychodzisz na 0, tylko ze wez zbierz te 22 kg z metra...
Aktualna cena pieczarki pierwszej klasy to 3.50 w hurcie za kilogram, drugiej klasy to 1.50.
Radze sie naprawde zastanowic nim bedzie za pozno:)

widze że ludzie chcecie się brać za uprawę pieczarek a nic nie wiecie ja pracuję na dużej pieczarkarni około 10 000 mkw włacicielem jest osoba z rodziny uczę się teraz a za kilka lat mylę żeby ruszyć ze swojš produkcjš.

do piueczarki przedewsystkim potrzebna jest chłodnia po zebraniu trzeba grzyby schłodzić aby nie zrobiły się sine jest bardzo dużo chorób z którymi trzeba wiedzieć jak sobie poradzić a więc radzę najpierw ić do pracy do pieczarek np.na 1 rok dowiedzieć się wszystkiego i startować z biznesem dla siebie ja tak postępuje i mylę że jest to dobre wyjcie



z uwagš ledzę dyskusje na forum i jestem często zachwycony i zaniepokojony tym co czytam.
Uprawa pieczarki białej lub bršzowej to bardzo rozległe zagadnienie, do którego należy podejć z odpowiednim ( przynajmniej w stopniu podstawowym) przygotowaniem. 
Polecam jako pierwsze poczytac na temat technologii uprawy i przygotować się na odpowiednie zaangażowanie osobiste i finansowe.

Z własnym wieloletnim dowiadczeniem w uprawie pieczarki moge panstwa zapewnic, że pieczarkarnia to napewno jeden z lepszych pomysłów na biznes w dzałach specjalnych rolnictwa.
Pieczarkarnia to również w tej chwili tz. intensywna uprawa gdzie cykl w zależnoci od rodzaju podłoża yamyka się w 6 lub 10 tygodniach, dlatego należy podejć do zagadnienia z odpowiedniš wiedzš lub pomocš fachowca znajšcego się na uprawie aby nie stracić dużych pieniędzy w krótkim czasie.

a czy ty widziałe? bo co mi się wydaje że wszyscy się naczytali mšdrych ksišżek i głupoty opowiadajš.Snujesz jakie dziwne teorie. Pragnę wszystkich poinformować że jestem już po zakończeniu zbioru 3 rzutu. Uzysk 21kilo z haczykiem z metra. Wszystko sprzedałem handlarzowi na giełdzie ponieważ nie miałem czasu sam stać i sprzedawać. Po odjęciu wszystkich kosztów: pršd, paliwo, wjazd na giełdę, pomoc do zbierania zarobiłem ponad 3000zł z jednego założenie. Przypomnę że stojšc samemu na giełdzie było by to około 2000zł więcej.
Nic się nie pootwierało(no prawie nic) nic się nie wykropliło, pieczarka była bardzo dobrej jakoci zwłaszcza w pierwszych dwóch rzutach. W trzecim miałem trochę otwartych.



Zgłoś jeśli naruszono regulamin