Oleje roślinne to płynne tłuszcze otrzymywane z roślin oleistych. Sprawiają, że skóra jest gładka, nawilżona, natłuszczona, mają działanie lecznicze, odprężające, tonizujące. Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno, które polecane są szczególnie do pielęgnacji skóry. Nie wszystkie z nich zachowują w wysokich temperaturach swoją jakość, co zależy od ilości kwasów olejowych jakie posiada dany olej. Im więcej (od ok. 40-45%) tym bardziej jest odporny na ciepło.Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są tak charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Jedyną przewagą olejów rafinowanych jest to, że bez problemu wytrzymują wysokie temperatury i są dużo tańsze.
Wyróżnia się trzy kategorie olejów:
· schnące,
· nieschnące,
· półschnące.
Związane jest to ze zdolnością przetwarzania warstewki oleju w "a;twardą"a;, elastyczną powłoczkę. Im więcej zawiera wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tym szybciej schnie w zetknięciu z powietrzem. Dlatego też można "a;dopasować"a; olej do danego typu skóry (co nie stanowi reguły).Przy skórze suchej, dojrzałej sprawdzają się oleje nieschnące i półschnące, zaś przy tłustej i mieszanej polecane są oleje schnące i półschnące. To w jakiej kategorii znajduje się dany olej daje mu również określoną ważność, przechowując dłużej tracą znacznie swoje właściwości i mogą ulec zjełczeniu (okres ważności liczy się od otwarcia!).
· Oleje schnące mogą być przechowywane ok. 3-4 miesiące (zawierają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych);
· Oleje półschnące mają ważność 4-6 miesięcy (posiadają między 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych);
· Oleje nieschnące mogą być trzymane od 6-8 miesięcy (zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
Kupując olej roślinny z zamiarem stosowania go jako kosmetyk
(lub w kosmetykach) trzeba zwracać szczególną uwagę na jego skład, tzn. czy jest to czysty 100% olej, który nie zawiera dodatkowych składników (np. perfumy). Niektóre oleje konserwowane są naturalną witaminą E co wpływa korzystnie na ich stabilność i ważność (jeśli nie, polecam zaraz po otworzeniu oleju dodanie ok. 2% witaminy
E).Podany poniżej % udział oleju w gotowym produkcie (poza małymi wyjątkami np. olej z rokitnika, olej z kiełków pszenicy, które mają mocny
barwnik) nie wyklucza przekraczania jego stężenia. Niektóre oleje są bardzo tłuste, mogą tworzyć na skórze ciężką powłokę, inne mogą w wysokich stężeniach powodować podrażnienia lub mają bardzo intensywny zapach, wszystko to można zredukować poprzez zmieszanie z innym olejem roślinnym (najlepszym
do tego celu jest olej jojoba, który jest bardzo trwały i dobrze wchłanialny) lub stosowanie się do podanych niżej ilości.
(Przekierowano z Olej roślinny)
Skocz do: nawigacji, szukaj
Oliwa z oliwek
Oleje roślinne - w szerszym znaczeniu są to wszystkie substancje o konsystencji oleistej, pozyskiwane z dowolnej rośliny.
W węższym znaczeniu za olej roślinny uważa się każdy ciekły tłuszcz pochodzenia roślinnego, który w temperaturze pokojowej ma konsystencję płynną. Oleje roślinne są pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Pozyskiwane są nie tylko z roślin tradycyjnie uważanych za rośliny oleiste, ale także bardzo wielu innych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej oleju, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.
W przeważającej większości oleje roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Bywają także wykorzystywane jako surowce do produkcji materiałów lakierniczych, malarskich i impregnacyjnych (np. olej lniany). Coraz większe znaczenie ma także wykorzystanie olejów roślinnych jako paliw i do ich produkcji. Na środki smarne nie nadają się, gdyż są olejami nietrwałymi, a często także schnącymi.
Najlepszą jakość mają oleje tłoczone na zimno. Nie wszystkie z nich zachowują w wysokich temperaturach swoją jakość, co zależy od ilości kwasów olejowych jakie posiada dany olej. Im więcej (od ok. 40-45%) tym bardziej jest odporny na ciepło.
Rafinowane oleje roślinne podczas przeróbki tracą wiele swoich wartości, nie posiadają prawie w ogóle zapachu i smaku, które są tak charakterystyczne dla olejów tłoczonych na zimno. Jedyną przewagą olejów rafinowanych jest to, że bez problemu wytrzymują wysokie temperatury i są dużo tańsze.
Jako związki chemiczne ciekłe tłuszcze roślinne są mieszaninami trójglicerydów kwasów tłuszczowych.
Wyróżnia się trzy kategorie olejów w związku ze zdolnością przetwarzania warstewki oleju w twardą, elastyczną powłoczkę. Im więcej zawiera wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tym szybciej schnie w zetknięciu z powietrzem. To w jakiej kategorii znajduje się dany olej daje mu również określoną ważność, przechowując dłużej tracą znacznie swoje właściwości i mogą ulec zjełczeniu.
· oleje schnące - mogą być przechowywane ok. 3-4 miesiące (zawierają od 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
· oleje półschnące - mają ważność 4-6 miesięcy (posiadają między 20-49% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
· oleje nieschnące mogą być trzymane od 6-8 miesięcy (zawierają do 19% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)
[ukryj]
· 1 Ciekłe tłuszcze roślinne
· 2 Stałe tłuszcze roślinne
· 3 Olej roślinny jako paliwo
o 3.1 Biodiesel
· 4 Dieta wysoko tłuszczowa
· 5 Przypisy
· 6 Linki zewnętrzne
· 7 Zobacz też
· olej andiroba
· olej z orzechów arachidowych
· olej arganowy
· olej z awokado
· olej babassu
· olej z nasion bawełny
· olej z pestek brzoskwini
· olej calophyllum
· olej z czarnej porzeczki
· olej z czarnuszki
· olej czaulmugrowy
· olej z pestek dyni
· olej z dzikiej róży
· olej z nasion gorczycy
· olej z nasion herbaty (tsubaki)
· olej kapokowy
· olej kminkowy
· olej konopny
· olej z krokosza barwierskiego
· olej kukurydziany
· olej lniany
· olej z orzeszków makadamii
· olej makowy
· olej mangowy
· olej migdałowy
· olej z miodli indyjskiej
· olej z pestek moreli
· olej neem
· olej niger
· olej z ogórecznika lekarskiego
· olej z orzechów ziemnych
· olej z orzechów laskowych
· olej z orzecha włoskiego
· olej z nasion ostu
· olej pistacjowy
· olej z nasion pomidorów
· olej z kiełków pszenicy
· olej rokitnikowy
· olej rycynowy (olej z rącznika)
· olej z ryżu
· olej rzepakowy
· olej sezamowy
· olej słonecznikowy
· olej sojowy
· olej z kwiatu szafranu
· olej z nasion tytoniu
· olej z nasion wiesiołka
· olej z pestek winogron
· olej z żurawiny błotnej
· oliwa z oliwek
· masło kakaowe
· olej drzewny
· olej jojoba
· olej z owoców Kamani
· olej kokosowy (masło kokosowe)
· Olej palmowy
· tokoferol
Oleje schnące
Oleje schnące to oleje roślinne, które dz...
kizimizi78