1
Makaron byle duży i z semoliny (malma niebieska, jakkolwiek włoski) należy po prostu ugotować.Sos:posiekać orzechy włoskie (ilość zależy od porcji),
przecisnąć 3-4 ząbki czosnku ale na tyle dużo by było czuć dość intensywnie, posiekać natkę pietruszki,
gorąca woda,
oliwa z oliwek,
łyżeczka cukru,
trochę rodzynek.Ja sos robię następująco. Do miski wlewam wrzącą wodę, mieszam z cukrem i oliwą, dodaję czosnek, wsypuję orzechy rodzynki, pietruszkę, mieszam. Konsystencja powinna być raczej niezbyt gęstego sosu. I to wszystko.Makaron mieszam z sosem, jak mam to posypię parmezanem i gotowe.
2
Makaron świderki - pół opakowania (może być kolorowy, lepszy efekt)
puszka tuńczyka w oleju
papryka czerwona (w kostkę)
3 ząbki czosnku (drobno posiekać)
pół puszki groszku zielonego (może być więcej oczywiście),
sól, pieprz, szczypta curry,
2 łyżki majonezu.
Można też dodać trochę startego sera żółtego.
3
makaron w wersji jak najdrobniejszej (najlepsze są malutkie muszelki), kurczak wędzony,
ogórek świeży,
rzodkiewki,
jajka gotowane,
groszek zielony (proporcje dowolne w zależności od upodobań),
do tego zgnieciony ząbek czosnku (albo nawet dwa),
sos winegret z bazylią i oregano.
Inna wersja to to samo (lub zamiana ogórka świeżego na kiszony) ale zamiast czosnku i winegret, sos majonezowy (majonez plus jogurt naturalny plus pieprz).
Przemo1978