makaronowe.doc

(21 KB) Pobierz

SAŁATKI MAKARONOWE

 

 

1

Makaron byle duży i z semoliny (malma niebieska, jakkolwiek włoski) należy po prostu ugotować.
Sos:
posiekać orzechy włoskie (ilość zależy od porcji),

przecisnąć 3-4 ząbki czosnku ale na tyle dużo by było czuć dość intensywnie, posiekać natkę pietruszki,

gorąca woda,

oliwa z oliwek,

łyżeczka cukru,

trochę rodzynek.
Ja sos robię następująco. Do miski wlewam wrzącą wodę, mieszam z cukrem i oliwą, dodaję czosnek, wsypuję orzechy rodzynki, pietruszkę, mieszam. Konsystencja powinna być raczej niezbyt gęstego sosu. I to wszystko.
Makaron mieszam z sosem, jak mam to posypię parmezanem i gotowe.

 

 

2

Makaron świderki - pół opakowania (może być kolorowy, lepszy efekt)

puszka tuńczyka w oleju

papryka czerwona (w kostkę)

3 ząbki czosnku (drobno posiekać)

pół puszki groszku zielonego (może być więcej oczywiście),

sól, pieprz, szczypta curry,

2 łyżki majonezu.

Można też dodać trochę startego sera żółtego.

 

 

3

makaron w wersji jak najdrobniejszej (najlepsze są malutkie muszelki), kurczak wędzony,

ogórek świeży,

rzodkiewki,

jajka gotowane,

groszek zielony (proporcje dowolne w zależności od upodobań),

do tego zgnieciony ząbek czosnku (albo nawet dwa),

sos winegret z bazylią i oregano.

Inna wersja to to samo (lub zamiana ogórka świeżego na kiszony) ale zamiast czosnku i winegret, sos majonezowy (majonez plus jogurt naturalny plus pieprz).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin