Niemieckie ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy)
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).
Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.
Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).
Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).
Masa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 3 żółtka
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie)
W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane żółtka i masło.
Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając! , aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).
Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, wymieszać.
Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.
Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą.
Uwagi:
Piekłam w blaszce o wymiarach : 23cmx28cm.
Uriziel2500