Ciasto z coca- colą
Składniki:
- 250 g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 300 g cukru kryształu- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao- szczypta soli- 1 opakowanie cukru wanilinowego- 250 g Kasi- 200 ml coca-coli- 75 ml mleka- 2 jajkana polewę:- 1 czekolada z nadzieniem toffi- 2-3 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Uriziel2500