Ciasto orzechowe z jabłkami
Składniki:
30 dag Kasi25 dag cukru30 dag mielonych orzechów laskowych6 jajek2 łyżeczki cynamonu10 dag mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 kg jabłek1/2 szkl cukru2 jajka1 cytryna1 budyń waniliowy250 ml śmietany kremówki1 op. śmietan-fixu
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku, cynamon, orzechy mielone, mąka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, piec w temp. 180st. aż ciasto będzie odstawało od blachy.Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć razem z cukrem. Do masy jabłkowej dodajemy jajka - wcześniej rozbite mikserem- oraz sok i skórkę z cytryny. Do całości wsypujemy budyń. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Gotową masę jabłkową wyłożyć na ciasto orzechowe. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową. Całość posypać startą czekoladą
Uriziel2500