Podkarpackie pierożki
Przygotowanie: 40 minutKaloryczność: 510 kcal/porcjaSkładniki na 6 porcji
•
3 szklanki mąki
2 żółtka
40 dag kaszanki
2 jabłka (reneta, boiken)
mielony cynamon
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dolewając ciepłej wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut.
2.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyciąć gniazda nasienne. W rondlu rozgrzać masło, włożyć jabłka, podlać odrobiną wody, rozgotować na małym ogniu.
3.
Kaszankę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać z jabłkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
4.
Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na placek, wykroić kółka. Nałożyć farsz, zlepić. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Partiami wrzucać pierogi. Smażyć na złoto.
mzyla