Podkarpackie pierożki.doc

(59 KB) Pobierz
Podkarpackie pierożki

Podkarpackie pierożki 

Przygotowanie: 40 minut

Kaloryczność: 510 kcal/porcja


Składniki na 6 porcji
 

3 szklanki mąki

 

 

2 żółtka

 

 

40 dag kaszanki

 

 

2 jabłka (reneta, boiken)

 

 

mielony cynamon

 

 

2 łyżki masła

 

 

olej do smażenia

 

 

sól, pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtka, posolić. Dolewając ciepłej wody wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić na 30 minut.

 

 

 

 

2.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wyciąć gniazda nasienne. W rondlu rozgrzać masło, włożyć jabłka, podlać odrobiną wody, rozgotować na małym ogniu.

 

 

 

 

3.

Kaszankę obrać z osłonki, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać z jabłkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.

 

 

 

 

4.

Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na placek, wykroić kółka. Nałożyć farsz, zlepić. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Partiami wrzucać pierogi. Smażyć na złoto.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin