Ciasteczka kręcone przez maszynkę.pdf

(32 KB) Pobierz
39755615 UNPDF
Ciasteczka kręcone przez maszynkę
Składniki Przepis
20 dag mąki pszennej
20 dag maki ziemniaczanej
15 dag masła albo margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
kakao, mak, olejek waniliowy,
migdałowy, rumowy albo rum
Mąkę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem
pudrem. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.
Do części można dodać łyżkę kakao albo maku.
Jasne ciasto można wymieszać z olejkiem.
Na maszynkę do mielenia założyć specjalną
nakładkę do wyciskania róznych kształtów
ciasteczek, a dalej to już sami wiecie.
Powyciskane różnokształtne ciasteczka wystarczy
poukładać na wyłożonej pergaminem albo
sreberkiem blasze i piec w średnio nagrzanym
piekarniku aż się leciutko zrumienią.
Ciateczka mają tę zaletę, że można je długo
przechowywać i są naprawdę bardzo kruche. Jeśłi
chcecie uzyskać mniej łamliwe ciasteczka użyjcie
mniej mąki ziemniaczanej a więcej pszennej.
39755615.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin