Likier angielskiZestaw na 2 litry likieru.4 pomarancze,3 cytryny,1 laska wanilii,1 kawalek cynamonu dlugosci 4 cm,3-4 gozdziki,1 kg cukru,1 l spirytusu o mocy 95ż.1. Pomarancze i cytryny sparzyc wrzatkiem, osuszyc, nakluc widelcem, wlozyc doduzego sloja, dodac wanilie, cynamon i gozdziki, zalac spirytusem, tak byowoce zostaly calkowicie przykryte. Zamknac sloj i odstawic na 4-6 tygodni.2. Po zakonczeniu maceracji wyjac owoce. Cytryny odrzucic. Pomarancze przekroic, wycisnac sok i dodac go do nalewu.3. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie. Na cieply, rozpuszczony cukier wlewac powoli spirytus, stale mieszajac zawartosc.4. Dopelnic woda do objetosci 2 litrow.5. Gdy likier wystygnie, przefiltrowac go przez bibule, rozlac do butelek iodstawic do dojrzewania na 4-6 miesiecy.
violaz_