Wykwintna zapiekanka.rtf

(8 KB) Pobierz
Wykwintna zapiekanka

Wykwintna zapiekanka

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag mrożonych małży

5 dag chudej szynki

2 cebule

5 dag posiekanych migdałów

kieliszek białego wytrawnego wina

łka soku i pół łeczki skórki otartej z cytryny

3 łki masła

łka przesianej tartej bułki

l szczypta pieprzu i cukru

sos:

10 dag krabów z puszki

2 surowe żółtka

1-2 ząbki czosnku

pół szklanki śmietanki kremówki

l

pieprz

szczypta cukru

 

Mrożone małże wrzuć na 2 minuty do wrzątku, osącz i już w salaterce posyp otartą skórką i skrop sokiem z cytryny. Obrane cebule posiekaj, zeszklij na łce stopionego masła. Wymieszaj je z pokrojoną w cienkie paski szynką, chwilę smaż, po czym dodawaj małże, podlewając winem. Chwilę duś całość na niewielkim ogniu.

 

Przygotuj sos: roztarty z solą czosnek utrzyj z mięsem krabów i żółtkami na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wymieszaj go ze śmietanką.

 

Przygotowawszy wszystkie składniki włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego ł masła i posypanego tartą buł małże. Polej je krabowym sosem i posyp migdałami oraz grudkami pozostałego masła. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 minut.

 

Zapiekankę możesz podawać jako gorą przekąskę, a także z frytkami lub ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin