Zapiekanka z miesa, kapusty i ziemniakow.doc

(486 KB) Pobierz
Składniki:



Zapiekanka z mięsa, kapusty i ziemniaków

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

½ kg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego

20 dag wędzonki w plastrach

¾ kg kwaszonej kapusty

2 cebule

2 łyżki oleju

łyżeczka kminku

2 jajka

¾ szk. śmietany

sól, pieprz, chili w proszku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5 min. Odcedzić chwile trzymać na ogniu w odkrytym garnku. Cebule obrać, umyć, pokroić w talarki. Kapustę poszatkować. Podlać niewielka ilością wody. Razem z cebula gotować 15 min. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Ruga cebule obrać, umyć, drobno pokroić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso. Smażyć razem ok. 10 min. Doprawić solą i chili. Jajka wymieszać ze śmietaną. W naczyniu wysmarowanym reszta oleju ułożyć warstwę ziemniaków, mięso, kapustę, i znów ziemniaki, każdą warstwę skraplając mieszanka jajek ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć wędzonkę. Piec 20 min w temp. 200oC

 

4 porcje

Czas przygotowania: 25 min

1 porcja – 872 kalorii

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin