Makowiec drożdżowy.pdf

(1298 KB) Pobierz
14.06.2013
Makowiec drożdżowy Kuchnia Lidla
Makowiec drożdżowy
MASA MAKOWA:
250 g maku
100 g miodu
70 g cukru trzcinowego
50 g migdałów (można je zaparzyć i obrać ze skórki)
80 g rodzynek (rodzynki namaczamy)
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 jaja, umyte
Do zaparzenia maku:
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
CIASTO DROŻDŻOWE:
300 g mąki pszennej
100 g cukru kryształu
70 g roztopionego masła
2 jaja, umte
1 żółtko
100-110 ml mleka (podgrzanego do temperatury ok. 35-40°C)
15 g drożdży
szczypta soli
MAŚLANA KRUSZONKA
50 g masła
50 g cukru pudru
100 g mąki
kuchnialidla.pl/product/Makowiec-drozdzowy
1/2
1071885087.002.png 1071885087.003.png 1071885087.004.png 1071885087.005.png
14.06.2013
Makowiec drożdżowy Kuchnia Lidla
Masa makowa:
Do garnka wsypać mak, wlać mleko i wodę, zagotować. Następnie odstawić na mniej więcej 20 minut. Mak
przecedzić przez sito i dobrze odsączyć. Ostudzić. Mak zmielić trzykrotnie. Do zmielonego maku dodać posiekane
migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę
przygotowanego cukru trzcinowego.
Jaja i resztę brązowego cukru ubić na bardzo puszystą masę. Masę z jajek połączyć z masą makową.
Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i w nim dobrze wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem (mleko dodawać
stopniowo). Stopniowo dodawać cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrobić, następnie
dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione
ciasto delikatnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi
podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt
prostokąta).
Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Zwinąć do środka i ułożyć ręką równomiernie. Przełożyć na
blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto naciąć w poprzek w 3 miejscach. Odstawić na chwilę.
Za pomocą pędzelka posmarować makowiec jajkiem. Posypać maślaną kruszonką.
Piec w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
Maślana kruszonka:
Masło o temeraturze pokojowej połączyć razem z mąką i cukrem, wszytskie składniki wymieszać energicznię ręką.
kuchnialidla.pl/product/Makowiec-drozdzowy
2/2
1071885087.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin