ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
8 średnich ziemniaków3/4 szkl. jogurtu1/4 kg tłustego twarogu1/8 kostki masła15 dkg żółtego sera np. śmietanowego1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki pieprzu
W misce pokrusz twaróg i wymieszaj łyżką z jogurtem, pieprzem i łyżeczką soli. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudź, obierz i pokrój w plasterki (2-3 mm). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno niedużego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wyłóż plasterkami masła. Na nich układaj na przemian, warstwami, plasterki ziemniaków i masę twarogowo-jogurtową, aż do wyczerpania składników. Posyp żółtym serem i oregano. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut.
Mannitu