Domowe delicje:
-30 dag mąki-15 dag margaryny-10 dag cukru pudru-2 żółtka-1-2 łyżki śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-dżem najlepiej morelowy ale niekoniecznie-zapach waniliowy-tabliczka czekolady-ćwierć kostki masłaPosiekać mąkę z tłuszczem, dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkować , małą szklaneczką wykrawać nieduże ciasteczka. Ułożyć je na blaszce, wyścielonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor.Przygotować polewę –czekoladę połamać , włożyć do miseczki, dodać masło, ustawić miseczkę na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż składniki się połączą .Gdy ciasteczka przestygną na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu a wierzch polać łyżeczką polewy. Pozostawić do zastygnięcia.
Weronika9