NALEWKA ZE ŚWIEŻYCH I SUSZONYCH ŚLIWEK.doc

(28 KB) Pobierz

NALEWKA ZE ŚWIEŻYCH I SUSZONYCH ŚLIWEK

·         1 kg świeżych węgierek

·         10 dag suszonych śliwek bez pestek

·         3 dag rodzynków

·         laska wanilii

·         50 dag cukru

·         po pół litra spirytusu i wódki


Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin