NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON.doc

(27 KB) Pobierz

NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON

·         dojrzałe ciemne winogrona

·         75-proc. spirytus

·         cukier (75 dag na każdy litr alkoholu)


Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Naczynie z owocami pozostawić w ciepłym miejscu i często nim wstrząsać. Kiedy cukier się rozpuści, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i pozostawić nalewkę do sklarowania. Tę bardzo aromatyczną nalewkę można pić już po miesiącu, ale lepiej zbytnio się z tym nie spieszyć, bo im starsza, tym jest lepsza.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin