smażenie karpia
Gość
2008-11-27 23:04:40
dzień przed Wigilią sprawionego karpia zaprawiam tj.solę ,pieprzę iprzekładamcebulą ,we Wigilię wyjmuję go z zaprawy obtaczam w mące i smażę na oleju,wkładam go na dość gorący tłuszcz, gdy się trochę podrumieni zmniejszam gaz i smaże tak długo aż będzie dobrze usmażony,trwa to dość długo,w taki sposób smażyła karpia moja mamai babcia,na ,wg tego przepisu smażą karpia wzyscy którzy go u mnie skosztowali,najważniejsz jest aby zaprawić go w dużej ilości cebuli-likwiduje ona specyficzny zapacz , oczywiście jeśli ktoś chce moze dodać inneprzyprawy do zaprawienia,ale gwarantuję że wg. sposobu który napisałam jest pyszny
odpowiedz
cytuj
poprzedni post | następny post
sposób wyświetlania: prosty | rozszerzony
Autor
Tytuł postu
Data
Czw Lis 27, 2008 (23:04)
dzień przed Wigilią sprawionego karpia zaprawiam tj.solę ,pieprzę iprzekładamcebulą ,we Wigilię wyjmuję go z zaprawy obtaczam w mące i smażę na oleju,wkładam go na dość gorący tłuszcz, gdy się trochę podrumieni zmniejszam gaz i smaże tak długo aż będzie dobrze usmażony,trwa to dość długo,w taki sposób smażyła karpia moja mamai babcia,na ,wg tego przepisu smażą karpia wzyscy którzy go u mnie skosztowali,najważniejsz jest aby zaprawić go w dużej ilości...
zobacz więcej »
zgłoś do moderacji »
Re: smażenie karpia
Nie Lis 30, 2008 (01:10)
chyba coś w tym jest -spróbuję
Nie Lis 30, 2008 (01:52)
usmażę-spróbuję,chyba dory przepis
Nie Lis 30, 2008 (17:32)
Robię tak samo ale nie solę zaprawiając karpia dzień wcześniej. Solę dopiero przed smażeniem, jest jeszcze smaczniejszy.
Nie Lis 30, 2008 (17:33)
Acha i nie obtaczam w mące lecz w jajku i tartej bułce. Pycha.
Pon Gru 1, 2008 (16:35)
Przed smażeniem obtaczam w tartej bułce połączonej z mąką(pół na pół)
Wto Gru 2, 2008 (08:15)
Oprócz cebuli dodaję dość grubo pokrojone ząbki czosnku, liść laurowy i trochę ziela angielskiego. Od ponad 30 lat kupuję karpia o wadze 3-5 kg. Sprawiam go i mrożę. REWELACJA!
Wto Gru 2, 2008 (08:20)
I jeszcze jedno. Karpia obsmażam na oleju i przekładam do brytwanny. przykryta brytwanna do piekarnika i w temperaturze 190 zapiekam przez 2-2,5 godziny. Karp jest opieczony i soczysty.
Mimi2
Wto Gru 2, 2008 (17:39)
Dopiero przed smażeniem?? Ale chyba wtedy sól nie wniknie w głębsze "strefy" karpia i będzie słony tylko z wierzchu, a w środku nie... Nie, ja zawsze nasalam kilka godzin przed smażeniem i tego się trzymam od x lat :)
Wto Gru 2, 2008 (21:35)
Spróbuj najpierw w mące póżniej w jajku i następnie w tartej bułce.Pychotka,a zaprawiaj jak wyżej podano w cebuli i przyprawach dzień wcześniej i do woreczka foliowego do następnego dnia.W mące i w bułce tartej jest o niebo lepszy i apetyczniejszy niż w samej mące.Smacznego.
Wiedzma___