szarpaniec.doc

(22 KB) Pobierz

Szarpaniec
==============================

Ciasto
--------
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szkl. maki pszennej
1/4 szkl. maki ziemniaczanej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
Jaja ubi膰 z cukrem na gesta puszysta mas臋 ( tak 偶eby mozna by艂o nia pisac )
Nst dodac przesiane m膮ki z proszkiem do piecz. -- delikatnie wymieszac i upiec w tortownicy o sred. 24 cm .

Masa-------
3 kubeczki 艣mietany 18% (600ml.w sumie)
3 galaretki owocowe
1 kg owoc贸w , lub puszka brzoskwi艅

uwaga
w zale偶no艣ci od tego jakich owoc贸w uzyjemy , musimy dobra膰 kolor galaretki
do truskawek - 2 galaretki cytrynowe i jedna truskawkowa
do brzoskwi艅 - 2 galaretki cytrynowe i jedna pomara艅czowa
do wi艣ni - 2 galaretki cytrynowe i jedna wi艣niowa

Rozpu艣ci膰 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l. goracej wody i odstawic do wystygniecia.
Gestniej膮ca galaretk臋 po艂aczyc ze 艣mietana i dok艂adnie zmiksowac mikserem a偶 do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowac owoce.
Trzeci膮 galaretke przygotowa膰 wed艂ug przepisu na opakowaniu.
Wystudzony biszkopt rozerwac r臋kami na 2 po艂owy .
Tortownice wy艂ozy膰 foli膮 aluminiow膮 i poszarpac na dno, spore kawa艂ki po biszkoptu ( po艂贸wk臋)
Na kawa艂kach cista gesto u艂ozy膰 po艂ow臋 owoc贸w i zala膰 to wszystko po艂ow膮 przygotowanej masy.
Przy pomocy widelca podwa偶ac cz膮stki ciasta , by masa obj臋艂a biszkopt i owoce.
Nast. poszarpa膰 drug膮 cz臋艣c biszkoptu, u艂ozyc owoce i zalac reszta masy.
Na wierchu u艂ozyc owoce i zalac t臋zej膮c膮 galaretk膮.
Ciasto wstawic do lodowki.
Ciasto pieknie wyglada z jasnymi i ciemnymi winogronami.Doskonale smakuje tez z wi艣niami .

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin