Szarpaniec ============================== Ciasto -------- 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szkl. maki pszennej 1/4 szkl. maki ziemniaczanej 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Jaja ubi膰 z cukrem na gesta puszysta mas臋 ( tak 偶eby mozna by艂o nia pisac ) Nst dodac przesiane m膮ki z proszkiem do piecz. -- delikatnie wymieszac i upiec w tortownicy o sred. 24 cm . Masa------- 3 kubeczki 艣mietany 18% (600ml.w sumie) 3 galaretki owocowe 1 kg owoc贸w , lub puszka brzoskwi艅 uwaga w zale偶no艣ci od tego jakich owoc贸w uzyjemy , musimy dobra膰 kolor galaretki do truskawek - 2 galaretki cytrynowe i jedna truskawkowa do brzoskwi艅 - 2 galaretki cytrynowe i jedna pomara艅czowa do wi艣ni - 2 galaretki cytrynowe i jedna wi艣niowa Rozpu艣ci膰 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l. goracej wody i odstawic do wystygniecia. Gestniej膮ca galaretk臋 po艂aczyc ze 艣mietana i dok艂adnie zmiksowac mikserem a偶 do uzyskania jednolitej masy. Przygotowac owoce. Trzeci膮 galaretke przygotowa膰 wed艂ug przepisu na opakowaniu. Wystudzony biszkopt rozerwac r臋kami na 2 po艂owy . Tortownice wy艂ozy膰 foli膮 aluminiow膮 i poszarpac na dno, spore kawa艂ki po biszkoptu ( po艂贸wk臋) Na kawa艂kach cista gesto u艂ozy膰 po艂ow臋 owoc贸w i zala膰 to wszystko po艂ow膮 przygotowanej masy. Przy pomocy widelca podwa偶ac cz膮stki ciasta , by masa obj臋艂a biszkopt i owoce. Nast. poszarpa膰 drug膮 cz臋艣c biszkoptu, u艂ozyc owoce i zalac reszta masy. Na wierchu u艂ozyc owoce i zalac t臋zej膮c膮 galaretk膮. Ciasto wstawic do lodowki. Ciasto pieknie wyglada z jasnymi i ciemnymi winogronami.Doskonale smakuje tez z wi艣niami .
Promyczek59