PRZEPISY NA DOBRA KAWE Kawa amarello Skladniki: ? mleko ? 75g likieru morelowego ? bita smietana Mleko zagotowac ze 1/4 l krem�wki, odstawic z ognia, dodac kawe i mieszac, dop�ki sie nie rozpusci. Dodac 75g likieru morelowego, posypac niewielka iloscia kawy rozpuszczalnej. Amarello to po wlosku nazwa moreli, stad nazwa napoju. exit Kawa przypalanka Skladniki: ? cukier ? w�dka ? bita smietana Kawe zaparzyc.Cukier podgrzac na malym ogniu do rozpuszczenia, dodac w�dke - na przyklad "Barack Palinka", uzupelnic kawa i podawac z bita smietana. exit Kawa curacao Skladniki: ? mleko ? czekolada ? 100 g likieru pomaranczowego/curacao ? bita smietana Mleko zagotowac z rozdrobniona czekolada, od czasu do czasu i mieszajac.Kawe zaparzyc i podgrzac z 100 g likieru pomaranczowego/curacao nie doprowadzajac do wrzenia. 1/8 l krem�wki ubic. Kawe rozlac do 4 filizanek, udekorowac bita smietana, posypac tarta czekolada i natychmiast podawac. exit Kawa z koniakiem Skladniki: ? 1/8 l koniaku ? 4 gozdzikami ? 2 kawalki cynamonu 1/8 l koniaku podgrzac z 4 gozdzikami i 2 kawalkami cynamonu w rondelku, nastepnie go zapalic, zalac goraca kawa i przecedzic przez sitko do filizanek. Przybrac bita smietana. exit Kawa rosyjska Skladniki: ? 4 lyzki rosyjskiej w�dki ? 4 lyzeczki cukru ? 1/4 l kawy ? szklanki Jej nazwa wziela sie stad, ze do jej przyrzadzenia potrzebna jest rosyjska w�dka. Ugotowac 1/4 l kawy, poslodzic 4 lyzeczkami cukru i doprowadzic do wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Nastepnie dodac 4 lyzki w�dki i ponownie doprowadzic do wrzenia. Rozlac do filizanek, szklanek z grubego szkla lub szklanek w metalowych koszyczkach.Pic goraca. exit Kawa dorozkarska Byl to ulubiony nap�j wiedenskich dorozkarzy. Do szklanki z grubego szkla wlozyc lyzeczke, szklanke napelnic w 2/3 wrzaca kawa i przykryc warstwa bitej smietany. Przybrac ziarenkiem kawy lub posypac szczypta mielonej. Poslodzic i podawac ze szklanka zimnej wody. exit Kawa Krups Karnawal Skladniki: ? 2 filizanki espresso ? 2 male kieliszki koniaku ? 2 lyzeczki brazowego cukru ? swieza bita smietana Wlac koniak do zaroodpornych szklanek, ogrzac i zapalic. Dodac cukier, wymieszac, wlac espresso i udekorowac swieza bita smietana. Espresso mozna wedlug gustu rozcienczyc niewielka iloscia wrzatku. Uwaga: przepis dla pracowitych. Krups Kawa zimowa Krupsa 2003 Skladniki: ? 2 filizanki espresso ? 6 z�ltek ? 200 g cukru ? 1/8 swiezej poslodzonej smietany ? 1 maly kieliszek likieru pomaranczowego Ubic z�ltka z cukrem na gesta piane. Dodac zimne espresso i likier pomaranczowy. Zmieszac ze swieza bita smietana, wlac do filizanek. Wstawic do lod�wki lub... na balkon Krups Kawa � la Wenus Skladniki: ? ajerkoniak - 1/2 filizanki lub wg uznania ? gozdzik ? z�ltko ? cukier ? goraca kawa Filizanke w polowie napelnic ajerkoniakiem i w polowie goraca kawa. Dodac cukier do smaku oraz z�ltko i dokladnie wymieszac. Pic gorace. Zuzanna Jakubowska, www.niebieski-ptak.com Kawa po kubansku Skladniki: ? 2 lyzeczki zmielonej kawy ? gozdzik ? szczypta cynamonu ? szczypta cukru ? 250 ml wody Do tygielka wsypac kawe, dodac szczypte cukru, cynamonu i gozdzika, wlac troche zimnej wody i utrzec, dolac zimnej wody do pelna, wstawic na maly ogien, ogrzewac (spienic, ale nie doprowadzic do wrzenia), nastepnie odstawic i powt�rzyc ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelac kawe przez sitko i podawac w filizankach. Kaliope Kawa po jawajsku Skladniki: ? 2 lyzeczki zmielonej kawy ? 1/2 lyzeczki gorzkiego kakao ? 250 ml wody Do tygielka wsypac kawe i kakao, dolac nieco zimnej wody, utrzec, zalac do pelna zimna woda, wstawic na maly ogien, ogrzewac (spienic, ale nie doprowadzic do wrzenia), nastepnie odstawic i powt�rzyc ogrzewanie dwa razy. Przelac kawe przez sitko i podawac w filizankach. Kaliope Kawa rumowa Skladniki: ? 200 ml mocnej, goracej kawy ? 2 lyzeczki cukru ? 50 ml rumu ? bita smietana Cukier polaczyc z rumem, zalac kawe i wymieszac, na koniec udekorowac bita smietana. Kaliope Kawa karaibska Skladniki: ? szczypta cynamonu ? 120 ml goracej kawy ? bita smietana ? 30 ml mleka ? 45 ml rumu ? 1 lyzeczka cukru Polaczyc najpierw rum z cukrem w szklance, a nastepnie dodac kawe i mleko. Udekorowac bita smietana i cynamonem. Kaliope Kawa hawajska Skladniki: ? 30 ml rumu Malibu ? 150 ml goracej kawy ? bita smietana Wlac rum do szklanki, dopelnic kawa i udekorowac bita smietana. Kaliope Bailey's coffee Skladniki: ? 45 ml Bailey's Irish Cream ? 150 ml mocnej, goracej kawy ? bita smietana Wlac krem do filizanki, dodac kawe. Na wierzch ulozyc bita smietane. Kaliope Kawa meksykanska Skladniki: ? 60 ml tequili ? 120 ml goracej, mocnej kawy ? lyzeczka gestego syropu czekoladowego Skladniki wymieszac i podawac w niskiej, grubej szklance. Kaliope Kawa Amaretto Skladniki: ? 40 ml amaretto ? 150 ml goracej, mocnej kawy ? bita smietana Amaretto wlac do szklanki, dolac kawy, podawac przybrane bita smietana. Kaliope Kawa cynamonowa Do parzenia kawy dodajemy cynamon (plaskie p�l lyzeczki na dwie filizanki w przypadku uzywania ekspresu cisnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak cynamonu. Mozna ja podac z bita smietana lub jako latte czyli do szklanego naczynia wlac cieple mleko (1/2 objetosci), nastepnie delikatnie wlac kawe, aby utworzyly sie dwie warstwy. Na wierzch polozyc pianke z mleka. Kaliope Kawa z imbirem Skladniki: ? 2 filizanki kawy ? 2 lyzeczki miodu ? 2-3 szczypty imbiru ? mleko lub bita smietana Mi�d utrzec z imbirem i zalac kawa. Podawac z bita smietana lub ubitym mlekiem. Kaliope Kawa mrozona Skladniki: ? 2 jaja ? 2 zoltka ? 15 dag cukru ? 1/2 l mleka ? wanilia ? 1 lyzka kawy Sporzadzic mase mleczno-jajeczna, jak do lod�w. Przed zamrozeniem polaczyc z mocnym naparem kawy. Zamrozic, ubijac mikserem kilkanascie sekund i znowu zamrozic. Masa powinna byc p�lplynna. Podawac w szklankach lub filizankach, napelniajac do 3/4 wysokosci. Przybrac bita smietana Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2000 r. Kawa z kardamonem Kardamon rozbijamy w mozdzierzu - doklasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten spos�b proszek wsypujemy do sitka z kawa w przypadku parzenia kawy w ekspresie cisnieniowym, lub bezposrednio do filizanki - jesli robimy typowa, zalewana polska wersje kawy. Kardamon dodaje kawie wyjatkowego aromatu. (Warto r�wniez szczypte lub dwie tej przyprawy wsypac do pojemnika ze zmielona kawa. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy psuje smak. - przyp. Kurisuthara) Tomasz Buratowski Cafe � la Pompadur (6 filizanek) ? 10 dag gorzkiej czekolady ? 1/8 l bitej smietany ? 1 l mocnej, goracej kawy ? cynamon ? galka muszkatalowa Czekolade rozpuscic na parze, wymieszac ze smietana. Mieszanine rozdzielic do filizanek, zalac goraca kawa. Posypac cynamonem i szczypta utartej galki. Ulka P. Kawa po cesarsku ? 1 z�ltko ? 1 lyzka miodu ? 2 lyzki koniaku ? 2 lyzki slodkiej smietanki Wszystko zmiksowac i zalac mocna, goraca kawa. Ulka P. Irish Coffee ? 1 lyzka cukru ? 4 lyzki whisky ? 2 lyzki bitej smietany Cukier przesmazyc - zrobic karmel, zalac whisky, wymieszac, przelac do filizanki, zalac goraca, mocna kawa, wymieszac i przykryc bita smietana. ----------------------------------- | Python | | e-mail: pythooon@wp.pl | <======= | e-mail: pythooon@poczta.onet.pl | ----------------------------------- ______________________________ -> One ring to rule them all, -> one ring to find them, -> one ring to bring them all -> and in the darkness bind them. -> J.R.R.Tolkein <- """"""""""""" ---------------------------------------------------- 26 maja - Dzien Matki! Poczta Kwiatowa - doreczy kwiaty Twojej Mamie z zyczeniami w kraju i na swiecie. http://klik.wp.pl/?adr=http%3A%2F%2Fzakupy.wp.pl%2Fpoczta_kwiatowa.html&sid=180
DarkLilith88