Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną.doc

(921 KB) Pobierz
Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

 

Składniki:

·         1/8 litra mleka

·         200g mąki

·         100g masła

·         25g margaryny

·         4 jajka

·         1 słoik wiśni bez pestek (720ml)

·         1 łyżka cukru

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         125g gorzkiej czekolady

·         300g słodkiej śmietany 30%

·         1 opakowanie śmietan-fix

·         2 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie = 2 łyżeczki)

·         szczypta soli

 

    

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Mleko, 1/8 litra wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.

2.     Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.

3.     Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.

4.     Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.

5.     Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy 6-7cm.

6.     Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec około 25 min w temperaturze 220°C.

7.     Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.

8.     Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.

9.     Śmietanę ubić dodając na końcu cukry waniliowe i śmietan-fix.

10. Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą.

         

Zgłoś jeśli naruszono regulamin