Choroby układu pokarmowego.pdf

(145 KB) Pobierz
2580086 UNPDF
Wątroba
magazyn substancji niezbędnych w licznych funkcjach organizmu: glikogen, kwasy tłuszczowe,
trójglicerydy,fosfolipidy, cholesterol, witaminy A, D, B12, żelazo związane z białkiem
(apoferrytyną)
filtr dla związków wchłanianych z przewodu pokarmowego do krwi oraz dla uwalnianych do niej
w innych narządach i układach: monosacharydy, glukoza, wolne kwasy tłuszczowe, aminokwasy,
bilirubina wydzielona z żółcią do dwunastnicy i wchłonięta zwrotnie w jelicie cienkim, amoniak,
kwas glutaminowy, glutamina, hormony
miejsce tworzenia żółci
narząd regulujący przepływ krwi w obrębie żyły wrotnej, objętość krwi krążącej, rozmieszczenie
płynów ustrojowych
narząd o najwyższej temperaturze- udział w termoregulacji
miejsce syntezy białek osocza krwi (albuminy, globuliny alfa i beta, fibrynogen), enzymów i
czynników krzepnięcia krwi
Żółtaczki
Bilirubina pośrednia
duże powinowactwo do tłuszczów
nierozpuszczalna w wodzie
wiąże się z albuminą w surowicy
toksyczna dla komórek nerwowych
w formie związanej nie przechodzi przez błony komórkowe
nie przechodzi do moczu
Bilirubina bezpośrednia
jest to bilirubina pośrednia po sprzęgnięciu z kwasem glukuronowym
nierozpuszczalna w wodzie
nie jest toksyczna dla komórek
stanowi 1/3 całkowitej bilirubiny
Poziom bilirubiny całkowitej uzależniony jest od
-zdolności klirensowej bilirubiny (wielkość ukrwienia wątroby, intensywność bieguna
naczyniowego hepatocytów)
- zdolności hepatocytów do estryfikacji bilirubiny kwasem glukuronowym
- integralność czynnościowa bieguna żółciowego hepatocytów
drożność dróg żółciowych
Mechanizm toksycznego działania bilirubiny wolnej
- hamuje przemiany metaboliczne błon lipidowych komórek
- jest trucizną mitochondrialną
hamuję produkcję ATP
zmniejsza procesy tlenowej fosforylacji
ogranicza syntezę hemu
działa nefrotoksycznie
jej neurotoksyczna forma kwaśna osadza się w OUN w postaci “strątów”
powoduje martwicę komórek Langerhansa
zmniejsza funkcje obronne układu odpornościowego
Żółtaczka
jest to żółte zabarwienie skóry, błon śluzowych, spojówek związane ze zwiększeniem stężenia
bilirubiny we krwi, przenikaniem tego barwnika na zasadzie dyfuzji przez ściany naczyń
włosowatych. Przyczynami żółtaczek są zaburzenia w wytwarzaniu, krążeniu i wydalaniu
bilirubiny.
Żółtaczka fizjologiczna jest to przejściowa niewydolność układu białkowo- enzymatycznego
hepatocytów, związana z upośledzeniem transportu sprzężonej bilirubiny z białkami przez organizm
noworodka. Jest spowodowana nadmiernym stężeniem bilirubiny pośredniej. Pojawia się w
pierwszych dniach życia i ustępuje bez leczenia, nie zagrażając zdrowiu i życiu dziecka.
Czynniki nasilające żółtaczkę fizjologiczna
karmienie piersią, niedotlenienie, kwasica, urazy okołoporodowe, policytemia, leki (oksytocyna,
witamina K)
Żółtaczka jąder podstawy mózgu (
)
występuje u noworodków
jest kliniczną manifestacją encefalopatii bilirubinowej
dochodzi do niej: gdy stężenie bilirubiny pośredniej w osoczu krwi noworodka przekracza 20
mg% (342 µmol/)
w patomechanizmie podkreśla się odkładanie się neurotoksycznej kwaśnej formy bilirubiny w
komórkach ośrodkowego układu nerwowego
Objawy żółtaczki jąder podstawy mózgu
hipotonia
wzmożone odruchy
niestabilność głośni
opóźnienie motoryki
porażenie mózgowe
Patofizjologiczny podział żółtaczek
I. Z przewagą bilirubiny pośredniej
1. Nieprawidłowe oczyszczanie bilirubiny przez łożysko
żółtaczka matki
upośledzona funkcja łożyska
2. Nadmiar substratu do wytwarzania bilirubiny
choroba hemolityczna noworodków
sferocytoza wrodzona
hemoliza polekowa
policytemia
wynaczynienie krwi
3. Upośledzony wychwyt bilirubiny przez hepatocyty:
zespół Gilberta
niedoczynność tarczycy
fetopatia cukrzycowa
żółtaczki dzieci karmionych piersią
4. Zwiększone krążenie jelitowo- wątrobowe
niedrożność przewodu pokarmowego
pylorostenoza
II. Z przewagą bilirubiny bezpośredniej
A.
kernicterus
Cholestazy
1. Choroby infekcyjne
wirusowe (wirusy hepatotropowe)
kiła, gruźlica, listeroza
pasożytnicze (Giardia, Toksoplazma)
2. Zaburzenia metaboliczne
węglowodanów
wewnątrzwątrobowe
2580086.003.png 2580086.004.png
tłuszczów
aminokwasów
kwasów żółciowych
mukowiscydoza
3. Zaburzenia chromosomalne
trisomia
choroba Downa
4. Zaburzenia anatomiczne
torbielowatość wątroby i nerek
5. Nieswoiste zapalenia jelit (wzj, choroba Leśniowskiego- Crohna)
1. Zarośnięcie dróg żółciowych
2. Zwężenie dróg żółciowych
3. Kamica pęcherzyka żółciowego
4. Torbiele przewodów żółciowych
5. Ucisk guzów na drogi żółciowe
6. Twardniejące zapalenie dróg żółciowych
7. Zapalenie trzustki
8. Marskość wątroby
zewnątrzwątrobowe
C. Uszkodzenie komórek wątrobowych
1. Wirusowe zapalenie wątroby
2. Polekowe
3. Poalkoholowe
4. Przewlekłe aktywne zapalenie wątroby
5. Marskość
6. Nowotwory
7. Noworodkowe zapalenie wątroby
8. Niedobór alfa1-antytrypsyny
Objawy kliniczne towarzyszące żółtaczkom
Objawy uszkodzenia komórki wątrobowej
" ALAT
" kwasów żółciowych w surowicy krwi
" współczynnika protrombinowego
hepato- splenomegalia
Objawy zastoju żółci
" bilirubiny bezpośredniej w surowicy krwi
" aktywności fosfatazy alkalicznej, GGTP, 5' nukleotydazy
kwasów żółciowych w surowicy
hepato- splenomegalia
stolce odbarwione
ciemny mocz ( " bilirubiny w moczu)
świąd skóry
Wirusowe zapalenia wątroby
Są grupą chorób zakaźnych wywoływanych przez wirusy należące do różnych grup, których
wspólną cechą są właściwości hepatotropowe.
Wirusy pierwotnie hepatotropowe HAV,HBV, HCV, HDV, HEV
Wirusy wtórnie hepatotropowe CMV, EBV, HSV I i HSV II, mononukleoza, różyczka, ospa,
B. .
Cholestazy
2580086.005.png
Coxsackie, HIV
Zaburzenia funkcji motorycznej górnego odcinka przewodu pokarmowego .
Achalazja- megaesophagus (rozszerzenie przełyku)- brak rozkurczu dolnego zwieracza przy
połykaniu pokarmu i co z tego wynika upośledzenia przemieszczania pokarmu do żołądka. Wynika
to z upośledzenia czynnościowego komórek zwojowych splotów błony mięśniowej przełyku.
Chalazja - zniesienie bariery żołądkowo- przełykowej na wysokości wpustu i zarzucanie kwaśnej
treści żołądkowej do przełyku.
Refluks żołądkowo- przełykowy - jest to zjawisko fizjologiczne, które u 8% populacji wywołuje
objawy chorobowe, spowodowane zbyt częstym lub zbyt długotrwałym narażeniem błony śluzowej
na szkodliwe działanie treści żołądkowej. GERD- choroba refluksowa przełyku, może też być:
cięta, zgłębnikowanie żołądkowe, leki rozkurczające mięśnie gładkie (nitraty, blokery kanału
wapniowego)
Czynniki patogenetyczne
1. Uszkodzenie barier antyrefluksowych
nieprawidłowe ciśnienie dolnego zwieracza przełyku
nieprawidłowy kąt Hisa
przepuklina rozworu przełykowego
2. Zaburzenia motoryki żołądka
opóźnienie opróżniania żołądkowego
refluks dwunastniczo- żołądkowy
3. Aktywność patogenna zarzuconej treści
(HCl, pepsyna, sole kwasów żółciowych, enzymy trzustkowe)
4. Zmniejszenie sprawności oczyszczania przełyku z zarzuconej treści
zaburzenia perystaltyki
zaburzenia wydzielania śliny
brak działania siły grawitacji w pozycji leżącej
5. obniżenie odporności błony śluzowej przełyku
(nieprawidłowe funkcjonowanie mechanizmów obronnych)
nadnabłonkowych (kompleks śluzowo- dwuwęglanowy)
nabłonkowych (połączenia międzykomórkowe, procesy odnowy, proliferacji i regeneracji
nabłonka)
podnabłonkowy (prawidłowe unaczynienie i przepływ krwi)
obniżenie wydzielania epidermalnego czynnika wzrostu (EGF)
Objawy kliniczne
1.
Układ pokarmowy
związane z ekspozycją nabłonka przełyku na napływającą treść pokarmową (żołądkową),
uporczywe wymioty, u niemowląt ruminacje, nudności, odbijanie, zgaga, uczucie pełności w
żołądku, ból podczas połykania, przykry zapach z ust
2.
Układ oddechowy
zapalenie krtani, uporczywy kaszel, nawrotowe zapalenia oskrzeli, napady bezdechów, napadowy
skurcz krtani, zapalenie zatok
3.Układ krążenia
bradykardia, pałeczkowatość palców
4.Inne
niedokrwistość, niechęć do jedzenia, brak przyrostu ciężaru i wysokości ciała, zapalenie uszu,
uszkodzenie szkliwa zębów, czkawka
Niepożądane reakcje na pożywienie
1.toksyczne
2.nietoksyczne
reakcje alergiczne
reakcje pseudoalergiczne
2580086.006.png 2580086.001.png
nietolerancje pokarmowe
Alergia pokarmowa - jest to stan w którym dolegliwości kliniczne uwarunkowane są przez
mechanizmy immunologiczne
1.występuje najczęściej u niemowląt w pierwszych miesiącach życia
2.przyczynami alergii są:
niedojrzałość bariery jelitowej
uszkodzenie bariery jelitowej
przepuszczalność błony śluzowej jelita dla większych cząsteczek i białka
niedojrzałość jelitowego i systemowego układu odpornościowego
3.patogeneza alergii pokarmowej
4.objawy kliniczne:
skórne: atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy
przewód pokarmowy: wymioty, biegunka
układ oddechowy: astma, przewlekły nieżyt nosa, kaszel, nawracające zapalenie płuc
ośrodkowy układ nerwowy: zaburzenia emocjonalne, zaburzenia snu
wstrząs anafilaktyczny
Nietolerancja pokarmowa- oznacza stan chorobowy, za który odpowiedzialne są
nieimmunologiczne mechanizmy patogenetyczne
przykładem jest pierwotna nie tolerancja węglowodanów np., laktozy
lub wtórne deficyty aktywności enzymów powstające w wyniku zmniejszenia powierzchni
chłonnej jelita (po ostrych biegunkach, poantybiotykowe, celiakia, hipolaktazja typu dorosłych)
Celiakia (glutenozależna choroba trzewna) jest to zespół chorobowy, w którym objawy kliniczne i
zanik kosmków jelita cienkiego występują po wprowadzeniu do diety glutenu, a dieta bezglutenowa
prowadzi do ustąpienia objawów i odrostu kosmków.
Patogeneza
1. choroba wrodzona HLA-1, HLA-B8
2. czynniki środowiskowe
3. odpowiedzialna jest frakcja białka pszenicy (gliadyna) lub białka innych zbóż: sekalina,
hordeina, awenina
Objawy kliniczne
zatrzymanie przyrostu masy ciała (opóźnienie wieku kostnego, nieprawidłowe uwapnienie kości)
niedokrwistość, zapalenie języka
narastające upośledzenie stanu odżywienia
stolce nieprawidłowe (steatorrhoea), biegunka
powiększenie obwodu brzucha
zmiany usposobienia (encephalopathia)
cienka, sucha skóra dziecka, skaza krwotoczna
obrzęki związane z hipoproteinemią
Objawy wtórne celiakii
hipowitaminozy
niedokrwistość z niedoboru żelaza
W świetle jelita bakterie, wirusy, endotoksyny, alergen pokarmowy, gluten działają na ścianę jelita
powodując zwiększoną przepuszczalność błony śluzowej jelita (alergizacja) do której dochodzi
dysbakterioza powodując dekoniugację kwasów żółciowych. Dysbakterioza i dekoniugacja→
uszkodzenia rąbka szczoteczkowatego→ zmniejszenie powierzchni chłonnej→ zmniejszenie
aktywności dwusacharydaz→ zwiększone złe wchłanianie węglowodanów→ fermentacja→
biegunka osmotyczna. Dysbakterioza i dekoniugacja → wzrost cyklazy adenylowej→ wzrost
sekrecji Na, K, H2O→ biegunka sekrecyjna.
Działanie glutenu na kosmki jelitowe: przyłączenie glutenu do kosmków jelitowych→ apoptoza
komórek nabłonka jelitowego→ uszkodzenie błony śluzowej dwunastnicy i górnych partii jelita
czczego→ upośledzenie procesów wchłaniania jelitowego→ zanik kosmków jelitowych (płaska
błona śluzowa- flat mucosa)→ naciek komórek jednojądrzastych w warstwie podśluzowej→
2580086.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin