Tort capuccino z czereśniami .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty

 

CIASTO:

 

•  125 g miekkiego masla, 100 g cukru, sol,

 

•  2 jajka, 200 g maki pszennej, 1 cukier waniliowy,

 

•  50 g maki ziemniaczanej, 20 g kakao, 3 lyzki likieru migdalowego,

 

•  2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki mleka

  

MASA I DEKORACJA:

 

•  500 g czeresni, 30 g maki ziemniaczanej, 90 g cukru,

 

•  250 ml soku z wisni, 1/2 laski cynamonu,

 

•  skorka z 1/2 cytryny, 16 plaskich lyzeczek zelatyny,

 

•  500 g serka homogenizowanego, 2 cukry waniliowe,

 

•  200 g smietany kremowki, 5 lyzek kawy capuccino w proszku

 

•  kakao i wisnie do dekoracji

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Maslo utrzec na puch. Powoli wsypywac cukier wymieszany z cukrem waniliowym, stale ucierajac. Nastepnie dodac szczypte soli i kolejno jajka, stale mieszajac.

   

2.  Piekarnik rozgrzac do 180°C. Make pszenna wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawac do masy na przemian z mlekiem, caly czas mieszajac.

   

3.  Ciasto przelozyc do tortownicy (o srednicy 26 cm) wylozonej pergaminem. Wyrownac powierzchnie i piec ok. 25 min.

   

4.  Ciasto wyjac z formy i wystudzic. Wokol ciasta zapiac obrecz z tortownicy. Placek skropic likierem.

   

5.  Czeresnie umyc i wypestkowac. Make ziemniaczana wymieszac z 4 lyzkami soku z wisni. Pozostaly sok gotowac na wolnym ogniu ok. 2 min. z dodatkiem 2 lyzek cukru, cynamonu i skorki z cytryny.

   

6.  Dodac make ziemniaczana i zagotowac. Usunac laske cynamonu i skorke z cytryny, dodac czeresnie i podgrzac. Mase owocowa wylozyc na ciasto, schlodzic.

   

7.  Zelatyne rozpuscic w malej ilosci zimnej wody. Serek wymieszac z 60 g cukru i cukrem waniliowym. Zelatyne podgrzac i dodac do sera.

   

8.  Smietane ubic z kawa, dodac do masy serowej. Mase wylozyc na tort. Ciasto wstawic na 2 godz. do lodowki.

   

9.  Przed podaniem tort oproszyc kakao i udekorowac wisniami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin