PRZEPISY EGIPSKIE.rtf

(3 KB) Pobierz

WYBRANE PRZEPISY

 

 

Egipskie ciasto kukurydziane

 

Składniki:

1 l mleka

25 dag mąki kukurydzianej

12 dag cukru

3 jajka

5 dag masła

1/2 łyżeczki wanilii

5 plastrów ananasa lub cząstek pomarańczy

 

Zagotować mleko z wanilią. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając by nie potworzyły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu ubitą pianę. Wszystko wymieszać. Przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąka formy. Piec ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu ozdobić owocami.

 

Egipski kebab

 

Składniki:

500 g mielonej baraniny / wołowiny

cebula

jajko

2 łyżki oliwy

12 kapeluszy pieczarek

czerwona papryka

12 malutkich cebulek

2 ząbki czosnku

łyżeczka tymianku

sól, pieprz

 

Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem

 

Falafel

 

Składniki:

80 dag cieciorki

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 gałązki pietruszki

2 gałązki kolendry

1 żółtko

2 łyżki tartej bułki

sól, pieprz

cukier

50 dag tłuszczu

sałata

4 łyżki oleju

4 łyżki octu

 

Ugotowaną cieciorkę zmiksować. Posiekać czosnek, 1 cebulę i zioła. Dodać cieciorkę, żółtko i bułkę tartą. Przyprawić. Ulepić kulki i smażyć w głębokim tłuszczu. Pozostałe cebule pokroić w krążki.

Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z olejem, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z umytą i osuszoną sałatą. Podawać z kulkami.

 

Kofta egipska

 

Składniki:

500 g mielonej baraniny / wołowiny

cebula

jajko

2 łyżki oliwy

12 kapeluszy pieczarek

czerwona papryka

12 malutkich cebulek

2 ząbki czosnku

łyżeczka tymianku

sól, pieprz

 

Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5 cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.

 

Ryż po egipsku

 

Składniki:

250 g ryżu

50 g oliwy

łyżeczka pasty pomidorowej

sól

 

Ryż wymyć, dokładnie osuszyć, smażyć na tłuszczu mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać osoloną wodę (1/2 l) i gotować na małym ogniu 3-4 min. zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem dodając pastę pomidorową. Podawać do potraw z mięsa, ryb lub warzyw.

 

Sałatka egipska

 

Składniki:

2 szkl. fasoli

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

pół szklanki oliwy

sok z cytryny

cebula

 

Fasolę namoczyć, ugotować, ostudzić. Czosnek drobno posiekać, dodać pozostałe składniki oprócz cebuli i wymieszać. Wstawić do lodówki. Posypać siekaną cebulą.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin