WYBRANE PRZEPISY
Egipskie ciasto kukurydziane
Składniki:
1 l mleka
25 dag mąki kukurydzianej
12 dag cukru
3 jajka
5 dag masła
1/2 łyżeczki wanilii
5 plastrów ananasa lub cząstek pomarańczy
Zagotować mleko z wanilią. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając by nie potworzyły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu ubitą pianę. Wszystko wymieszać. Przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąka formy. Piec ok. 1 godziny w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu ozdobić owocami.
Egipski kebab
500 g mielonej baraniny / wołowiny
cebula
jajko
2 łyżki oliwy
12 kapeluszy pieczarek
czerwona papryka
12 malutkich cebulek
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem
Falafel
80 dag cieciorki
3 cebule
2 gałązki pietruszki
2 gałązki kolendry
1 żółtko
2 łyżki tartej bułki
cukier
50 dag tłuszczu
sałata
4 łyżki oleju
4 łyżki octu
Ugotowaną cieciorkę zmiksować. Posiekać czosnek, 1 cebulę i zioła. Dodać cieciorkę, żółtko i bułkę tartą. Przyprawić. Ulepić kulki i smażyć w głębokim tłuszczu. Pozostałe cebule pokroić w krążki.
Przygotować sos winegret: ocet utrzeć z olejem, przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z umytą i osuszoną sałatą. Podawać z kulkami.
Kofta egipska
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem, przyprawić. Formować krokiety o długości 5 cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce, przegradzając pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i piec na ruszcie lub smażyć na patelni. Podawać z sosem jogurtowym i ryżem.
Ryż po egipsku
250 g ryżu
50 g oliwy
łyżeczka pasty pomidorowej
sól
Ryż wymyć, dokładnie osuszyć, smażyć na tłuszczu mieszając, aż stanie się szklisty. Wlać osoloną wodę (1/2 l) i gotować na małym ogniu 3-4 min. zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem dodając pastę pomidorową. Podawać do potraw z mięsa, ryb lub warzyw.
Sałatka egipska
2 szkl. fasoli
pół szklanki oliwy
sok z cytryny
Fasolę namoczyć, ugotować, ostudzić. Czosnek drobno posiekać, dodać pozostałe składniki oprócz cebuli i wymieszać. Wstawić do lodówki. Posypać siekaną cebulą.
ANGEL2309