Katalog_kukurydza_2009.pdf

(1127 KB) Pobierz
untitled
KATALOG
ODMIAN KUKURYDZY
2009/2010
106565790.028.png
Odmiany kukurydzy na fali!
Sumi-Agro Poland poleca kilka bardzo wydajnych odmian kukurydzy
o zróżnicowanym FAO i sposobie użytkowania, tak aby każdy rolnik mógł wybrać
z nich te najbardziej odpowiednie dla swoich potrzeb i rejonu uprawy.
106565790.029.png 106565790.030.png
Dlaczego uprawiamy kukurydzę?
Jest wiele różnych kierunków użytkowania kukurydzy. Stanowi ona doskonały surowiec
energetyczny – do produkcji biopaliw i biogazu. Kukurydza ciągle też pozostaje
najlepszym i najbardziej wydajnym surowcem rolniczym do produkcji
bioetanolu – z 1 tony ziarna można wyprodukować aż 400 litrów czystego etanolu.
Jest uprawiana na cele spożywcze, do produkcji mąki, oleju, kaszy, płatków, a także skrobi
kukurydzianej, która wchodzi w skład wielu innych produktów spożywczych,
farmaceutycznych i kosmetycznych.
Zastosowanie paszowe kukurydzy pozostaje jednak ciągle najważniejszym kierunkiem
spożycia ziarna kukurydzy. Bez niego trudno o intensywną produkcję drobiu, trzody
chlewnej, bydła mlecznego czy opasowego. Hodowcy nie mogą również obejść
się bez wysokoenergetycznej paszy, jaką jest kiszonka, zapewniająca wysoką produkcyjność
mleka i mięsa. Należy się spodziewać, że powierzchnia areału uprawy kukurydzy
przeznaczonej na kiszonkę, która obecnie wynosi na świecie 14 mln ha, będzie nadal rosła,
w tym również w Polsce, ponieważ rośnie pogłowie bydła, a surowiec ten, ze względu
na wysoką wydajność, stał się dodatkowo podstawowym produktem do wytwarzania
biogazu w gospodarstwach. A biogaz zaczyna być coraz poważniejszym źródłem energii
odnawialnej na terenach wiejskich, w Europie i na świecie.
106565790.031.png
FAO 230 -240
Makila (ES)
Przede wszystkim ziarno
Podstawowe cechy
rejestracja w Polsce w 2007 roku
mieszaniec pojedynczy (SC)
średnio wczesny – FAO 230-240
ziarno typu int
do uprawy na ziarno (przydatny do celów
przemiałowych)
Mocne strony
najnowsza generacja mieszańców ziarnowych
najwyższy potencjał i duża stabilność plonowania,
w zróżnicowanych pogodowo latach
plon ziarna: średnio 105% wzorca w wieloleciu
2005-2007*
średnia wilgotność ziarna w czasie zbioru – 27,3%
(w wieloleciu 2005-2007*)
kolby bardzo dobrze zaziarnione, o grubym
dorodnym ziarnie i bardzo cienkim rdzeniu
bardzo wysoki udział ziarna w kolbach – 80,4%*
mała podatność na wyleganie (na poziomie wzorca)
mała podatność na fuzariozę łodyg oraz na
porażenie głownią kolb i średnia na głownię łodyg*
podatność na omacnicę prosowiankę – nieznacznie
mniejsza od wzorca*
odmiana długo zielona typu „stay green”
bardzo łatwo dosycha już w czasie dojrzewania
na polu
bardzo łatwo się omłaca
doskonała do celów przemiałowych
doskonale nadaje się na CCM i do przerobu
na bioetanol
Suma temperatur efektywnych**
ziarno (35% H 2 O): 1640°C
Informacje dodatkowe***
wydajność alkoholu z ziarna – 36,9%
zawartość skrobi w S.M. ziarna – 71%
gęstość ziarna w stanie zsypnym – 76,5 kg/hl
Morfologia roślin i składniki plonu
Normy wysiew u (nasion na ha)
Ziarno
265
cm
Gleby dobre
90.000
okółków
14-16
Gleby słabsze
85.000
120
cm
* Źródło: Lista Opisowa Odmian COBORU 2008
** Źródło: dane hodowcy: Euralis Semences
*** Źródło: PDO 2007 analizy dodatkowe PZPK
MTZ
340 g
106565790.001.png 106565790.002.png 106565790.003.png 106565790.004.png 106565790.005.png 106565790.006.png 106565790.007.png 106565790.008.png 106565790.009.png 106565790.010.png 106565790.011.png 106565790.012.png 106565790.013.png
FAO 230 -240
Veritis
Wierność i pewność
Podstawowe cechy
zarejestrowany w Polsce w 2003 roku
mieszaniec trójliniowy
średnio wczesny – FAO 230-240
ziarno typu int/dent/dent
do uprawy na ziarno i kiszonkę
Mocne strony
pewne i stabilne plonowanie w różnych pogodowo
latach (potwierdzone badaniami COBORU prowadzo-
nymi w latach 2001-2007 oraz przez praktykę rolniczą
2003-2008)
uniwersalne użytkowanie – na ziarno i kiszonkę
kolby typu „ ex”, dobrze zaziarnione, o wąskim rdzeniu
i luźnych koszulkach
udział ziarna w kolbach – 77,1% (na poziomie wzorca*)
odmiana długo zielona – typ „stay green”
mała podatność na wyleganie (na poziomie wzorca)
szybko dosycha już w czasie dojrzewania na polu
(średnia wilgotność ziarna w czasie zbioru – 27,6%*)
plon ziarna – 100% wzorca*
łatwo oddaje wodę w czasie dosuszania
plon ogólny suchej masy – 99% wzorca*
wysoka zawartość S.M. w plonie ogólnym – 34,7%*
udział kolb w zakiszanej masie – 52%*
mała podatność na fuzariozę kolb i łodyg oraz głownię
łodyg i kolb*
podatność na omacnicę prosowiankę – na poziomie
wzorca
doskonale nadaje się na CCM
Veritis – kolejno od lewej: wąski rdzeń, wzniesione liście,
stay green, dorodna kolba
Suma temperatur efektywnych**
ziarno (35% H 2 O): 1630°C
kiszonka (32% S.M.): 1425°C
W przeglądzie odmian kukurydzy
„Złoty kłos” w ODR Łosiów w 2008
roku na Opolszczyźnie, odmiana
Veritis zajęła 1 miejsce z plonem
137 d t/ha.
Morfologia roślin i składniki plonu
275
cm
okółków
15
Normy wysiew u (nasion na ha)
Ziarno
Kiszonka
115
cm
Gleby dobre
85.000
90.000
MTZ
325 g
Gleby słabsze
80.000
85.000
Dane z Listy Opisowej Odmian 2007 COBORU Słupia Wielka.
* Źródło: Lista Opisowa Odmian COBORU 2006
** Źródło: Źródło: dane hodowcy: Euralis Semences
106565790.014.png 106565790.015.png 106565790.016.png 106565790.017.png 106565790.018.png 106565790.019.png 106565790.020.png 106565790.021.png 106565790.022.png 106565790.023.png 106565790.024.png 106565790.025.png 106565790.026.png 106565790.027.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin