11. Grab zwyczajny (Carpinus betulus)
Rola i wymagania siedliskowe. Grab spotyka się na terenie nizinnej części kraju i to na ogół w podobnym stopniu rozproszenia. Może niekiedy tworzyć z samosiewu lite, jednogatunkowe drzewostany. Powstają one jednak wyjątkowo i na niewielkich obszarach, w miejscach niestarannie posadzonych i niedostatecznie pielęgnowanych, prze
padłych upraw innych gatunków założonych na powierzchniach po zrębie zupełnym. Grab jest w zasadzie typowym gatunkiem domieszkowym w drzewostanach sosnowych, dębowych i rzadziej bukowych (rys. 36). Może być szeroko używany jako cenna domieszka fitomelioracyjna polepszająca warunki siedliska. Grab może pełnić rolę domieszki pielęgnacyjnej i biocenotycznej, rozpoczynając od siedliska boru świeżego. Optymalnym miejscem występowania grabu są tzw. grądy, a więc drzewostany wielogatunkowe, przy czym jest on panującym obok dębów (szypułkowego i bezszypułkowego) i gdzie znaczną rolę przyrodniczą spełnia również lipa drobnolistna, jawor, klon (zwyczajny i polny). Grab uważany jest za niezbędny składnik wielu drzewostanów, zwłaszcza dębowych i sosnowych, gdzie wzrastając pod osłoną drzew, powoduje ich lepsze oczyszczanie się z gałęzi. Ściółka grabu ulega łatwo rozkładowi i w zmieszaniu ze ściółką innych gatunków przyczynia się do powstawania wartościowych form próchnicy glebowej.
Pozyskiwanie i przechowywanie nasion. Orzeszki grabu zrywa się nieraz przed osiągnięciem ostatecznej dojrzałości, jeszcze nie w pełni przebarwione, już w końcu sierpnia lub na początku września, by wysiać je do gruntu wraz z okrywami niezwłocznie i bez podsuszania. Zielone wtedy jeszcze okrywy trudno oddzielają się od orzeszków. Postępowanie takie nosi nazwę zbioru i siewu „na zielono", umożliwia ono wzejście nasion na najbliższą wiosnę. Orzeszki zebrane w tym terminie nie nadają się jednak do przechowywania. Owocostany świeżo zerwane, nie w pełni jeszcze dojrzałe rozrywa się na poszczególne owocki, które wysiewa się wraz z trudno wtedy jeszcze oddzielającymi się okrywami, nie podsuszając ich w ogóle.
Nasiona dojrzewają w październiku, a intensywne opadanie nasion rozpoczyna się po pierwszych przymrozkach. Owoce całkowicie dojrzałe otrząsa się na podłożone pod drzewami płachty lub siatki o drobnych oczkach. Dojrzałe orzeszki pozbawia się okryw przez młócenie lub deptanie w zawiąz
nym worku, po czym pozostałości pokruszonych okryw można odwiać na wialni. Podsuszone orzeszki (do wilgotności 8-10%) można przeznaczyć do krótkotrwałego lub wieloletniego przechowywania. Podsuszone orzeszki należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w temperaturze niższej od 0°C. W takich warunkach nasiona grabu można przechowywać przez 6 lat.
Wiosenny wysiew orzeszków musi być poprzedzony przez stratyfikację ciepło-chłodną, w podłożu piaskowo-torfowym. Stratyfikacja ta obejmuje 4-tygodniową fazę ciepłą w temperaturze 20°C i fazę chłodną w dowolnej temperaturze zakresu 3-5°C, trwającą zazwyczaj 14-16 tygodni, a przerywaną po pojawieniu się pierwszych kiełków. Łączny czas trwania stratyfikacji wynosi 18-20 tygodni.
Odnowienie naturalne. Grab na ogół z wielką łatwością odnawia się naturalnie przez samosiew. Na siedliskach grądowych - stwarzających optimum wzrostu - odnawia się bardzo obficie samosiewnie, opanowując niekiedy znaczne powierzchnie, tworzy wówczas lite grabiny. Jego prawidłowe odnowienie jest możliwe tylko przy energicznym poskramianiu, w przeciwnym razie grab uniemożliwi odnawianie się gatunków głównych. Często odnawia się odroślowo, jednak ten sposób odnowienia nie jest godny polecenia.
Odnowienie sztuczne. Jeżeli grab nie występuje na danym obszarze, to wtedy musi być wprowadzony sztucznie przez siew lub sadzenie. Obydwa sposoby mogą być uważane za tak samo skuteczne, zaś wybór jednego z nich zależy od ogólnie znanych uwarunkowań, obowiązujących zawsze w podobnych przypadkach (na stanowiskach niezbyt zachwaszczających się, sprawnych, pod okapem drzewostanu - siew; na stanowiskach zachwaszczonych, eksponowanych na działanie wiatru, słońca i mrozu oraz w poprawkach i uzupełnieniach - sadzenie).
Siew jest wykorzystywany przy wprowadzaniu bardzo cennych podszytów w drzewostanach sosnowych, zwiększających ich produkcyjność. Przy podsiewach sposób przygotowania gleby zależy od jej sprawności. W sprzyjających warunkach można zrezygnować z przygotowania gleby i siać pod motykę. Silniejsze zadarnienie wymaga zdarcia pokrywy i spulchnienia. Można też stosować narzędzia mechaniczne (glebogryzarki, pługi talerzowe). Na terenach trudnych należy stosować ręczne przygotowanie gleby w talerze i sadzenie w jamkę. Do sadzenia wykorzystuje się materiał sadzeniowy wyhodowany w szkółce. W uprawach wysadza się najczęściej dwuletnie sadzonki nieszkółkowane, w trudniejszych warunkach - starszy materiał szkółkowany. W miarę potrzeby można również produkować sadzonki grabu ze zrzezów zielnych lub też z odkładów zwykłych, które ukorzeniają się w ciągu 2 lat.
W uprawach sosnowych zaleca się wprowadzać grab jako domieszkę. Grab jest także niezbędnym składnikiem drzewostanów lub kęp dębowych. Obecność grabu w większych skupieniach dębu sprzyja hodowli wartościowych sortymentów dębu. Grab powinien być także możliwie szeroko wykorzystywany przy wprowadzaniu podszytów lub drugiego piętra w drzewostanach sosnowych. Grab sadzi się w więźbie 1,2 x 1,2 m do 1,5 x 1,5 m w uprawach, a przy wprowadzaniu podszytów w więźbie 2 x 2 m.
Najodpowiedniejszą porą sadzenia jest późna je sień lub wczesna wiosna przed rozwojem pączków. Pielęgnowanie. Odnowienia grabowe nie wy
magają specjalnego pielęgnowania. Czyszczenia polegają na hamowaniu grabu, aby zapewnić innym gatunkom odpowiedni udział w drzewostanie. Przy pielęgnowaniu drzewostanów, w których występuje grab, typowanie dorodnych egzemplarzy i poświęcanie im szczególnej uwagi jest ze wszech miar pożądane.
loczekandkedzior