Fistaszkowe ciacha.doc

(78 KB) Pobierz
Fistaszkowe ciacha

Fistaszkowe ciacha ...

Składniki:

·         pół szklanki cukru (dałam trochę mniej)

·         pół szklanki jasnego brązowego cukru

·         pół łyżeczki soli

·         115 g masła lub margaryny

·         115 g masła orzechowego typy 'crunchy'

·         1 jajko

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         1 szklanka mąki

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.

Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.

Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.

Z przepisu wyszło dość dużo ciastek, nie liczyłam wprawdzie, ale z 40 sztuk było ;)

Smacznego :)

Crunchy Peanut Butter Cookies

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin