Fistaszkowe ciacha ...
Składniki:
· pół szklanki cukru (dałam trochę mniej)
· pół szklanki jasnego brązowego cukru
· pół łyżeczki soli
· 115 g masła lub margaryny
· 115 g masła orzechowego typy 'crunchy'
· 1 jajko
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1 szklanka mąki
· pół łyżeczki sody oczyszczonej
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.
Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.
Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.
Z przepisu wyszło dość dużo ciastek, nie liczyłam wprawdzie, ale z 40 sztuk było ;)
Smacznego :)
renialen