Przepis na idealną masę solną.doc

(30 KB) Pobierz
Przepis na idealną masę solną

Przepis na idealną masę solną

Redaktor: Lamarta   

 

  

 

 

    Przepisu na idealną masę solną nie ma, wszystko zależy od proporcji jakich użyjemy aby masę zrobić.W tym artykule znajdziecie Państwo parę przykładów przepisów  na masę solną- tradycyjną, a także na masę solną  z dodatkami, dzięki którym masa będzie mniej lub bardziej kleista, mniej lub bardziej twarda itd.

Przy pracy  z masą liczą sie przede wszystkim proporcje, nie możemy jednak zapominać o włożeniu w nią calej swojej duszy.Pamiętać należy także o tym iż tak naprawdę jaka będzie masa- zależy od nas samych.

 

Przepisy na masę solną:

 

Podstawowy przepis:

 

- 1 szkl. mąki,

-1 szkl. soli,

- ½ szkl. wody (mniej więcej)

 

Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewany wody. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec możemy dolać 1-2 łyżki oleju.

 

Przepis na masę gotowaną:

 

- 1 filiżanka mąki,

- 1 fikliżanka soli,

- 1 filiżanka wody.

 

Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

 

Przepis na masę z wikolem (klejem winylowym, stolarskim):

 

- 1 filiżanka wikolu,

- 1 filizanka mąki,

- 1 łyzka stołowa soku z cytryny,

- 1 łyzka stołowa wazeliny (najlepiej wcześniej rozpuszczonej).

 

Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie, gdy wszystkie składniki się połączą w jednolita masę. Studzimy, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

 

Przepis na masę z klajstrem:

 

Klajster:

- 1 szkl. wody,

- 1-2 łyżki mąki

 

Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy wymieszaną mąkę z wodą i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Tak otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.

 

Masa:

- 2/3 szkl. klajstru

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. soli,

- 1-2 łyżki gliceryny.

 

Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, ugniatając na ciasto. Pod koniec dodajemy glicerynę i chwilę wyrabiamy.

 

Przepis ma masę z klejem do tapet 1:

 

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. soli,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

- 1 łyzka oleju,

- 1 łyzka kleju do tapet (w proszku)

-½ szkl. wody (mniej wiecej).

 

Wszystkie składniki łączymy i dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Przepis na masę z klejem do tapet 2:

 

- 1 szkl. mąki,

- 1 szkl. kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą),

- 1 łyzka oleju.

 

Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do garnka (najlepiej teflonowego) i podgrzewamy na b. małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko połączy się w jednolita masę, zestawiamy z ognia i studzimy, a następnie przez kilka minut wyrabiamy. Możemy w trakcie wyrabiania dosypywac maki (jeśli konsystencja jest za rzadka).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin