Pikantny gulasz.pdf

(30 KB) Pobierz
5857891 UNPDF
PIKANTNY GULASZ
Składniki:
Wykonanie:
Na patelni dusimy na oleju drobno pokrojoną cebulkę,
następnie dodajemy wyciśnięty czosnek (należy
uważać, by czosnek się nie przypalił, staje się bowiem
gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę: piersi kurczaka,
papryki i seler - dusimy pod przykryciem ok. 3 min.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sos
worchestershire, sos chili, posiekany tymianek (ok. 2
łyżeczki) i pozostałe przyprawy. Należy próbować, czy
gulasz nie staje się zbyt ostry po dodaniu kolejnych
sosów. Po chwili wsypujemy ryż i zalewamy częścią
bulionu - resztę bulionu dolewamy w miarę jak ryż
będzie spijał dotychczasowy. Gulasz jest gotowy, gdy
ryż będzie miękki, wówczas wyjmujemy liść laurowy i
serwujemy ciepłe.
·
2 piersi z kurczaka
·
po 1 żółtej,
czerwonej i zielonej
papryce
·
kilka gałązek selera
naciowego
·
cebula
·
2 pomidory
·
ok. 1,5 łyżeczki
sosu
worchestershire
·
jakiś pikantny sos
chili - ok. 3 łyżeczek
·
sos Tabasco
(niekoniecznie)
·
2 ząbki czosnku
·
świeży tymianek
·
po łyżeczce:
słodkiej papryki,
ostrej papryki,
pieprzu
kajeńskiego,
pieprzu czarnego i
białego
5857891.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin