Niemieckie ciasto czekoladowe.doc

(372 KB) Pobierz
Niemieckie ciasto czekoladowe

Niemieckie ciasto czekoladowe

 

Składniki na ciasto:

 - 1/4 szklanki kakao

 - 1/2 szklanki gorącej wody

 - 25 dag masła lub margaryny

 - 2 i 1/4 szklanki cukru ( dałam ciut mniej)

 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( dałam cukier wanilinowy)

 - 4 jajka

 - 2 szklanki mąki

 - 1 łyżeczka sody

 - 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka

 

Kakao wymieszać z wodą i odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę, dodawać po jednym jajku ( dobrze ubić po dodaniu każdego jajka).

Mąkę wymieszać z sodą , dodawać na przemian z rozpuszczonym kakao, oraz maślankę o temperaturze pokojowej.

Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem).

 Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).

 

 

 

 

Masa:

 - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

 - 3 żółtka

 - 12 dag masła lub margaryny

 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

 - 1 szklanka siekanych orzechów "pecan" (dałam włoskie)

 

W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane żółtka i masło.

Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając! , aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę).

Zdjąć z ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, wymieszać.

Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem.

Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą.

Uwagi:

Piekłam w blaszce o wymiarach : 23cmx28cm.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin