Charakterystyka systemu HACCP i zasady jego wdrożenia.pdf

(186 KB) Pobierz
inspekcja-2
Charakterystyka systemu HACCP i zasady jego
wdra Ŝ ania
J ś
47394636.002.png
HACCP – (Hazard Analysis Critical Control Point)
Jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie
bezpieczeństwa zdrowotnego Ŝywności poprzez identyfikację i
oszacowanie skali zagroŜeń bezpieczeństwa Ŝywności z punktu
widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych
zagroŜeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i
dystrybucji Ŝywności. Jest to równieŜ system mający na celu
określenie metod ograniczenia tych zagroŜeń oraz ustalenie
działań naprawczych.
J ś
47394636.003.png
Najistotniejsze elementy systemu HACCP to:
• identyfikacja mogących pojawić się zagroŜeń
• ocena ich istotności
• oszacowanie ryzyka ( prawdopodobieństwa) ich występowania
• określenie metod ich ograniczenia
J ś
47394636.004.png
Sk ą d wywodzi si ę system HACCP
Koncepcja systemu HACCP zrodziła się na przełomie lat 60 – 70
w Stanach Zjednoczonych jako wynik połączonych wysiłków NASA
( Państwowej Agencji Kosmicznej) oraz laboratoriów wojskowych
w celu wprowadzenia tzw. programów „zero-defects” przy
produkcji Ŝywności.
J ś
47394636.005.png
• w 1975 r. system HACCP został oficjalnie zaaprobowany przez
Światową Organizacją Zdrowia (WHO).
• w 1980 r. przedstawiono jego ogólne zasady i definicje.
• w 1993 r. system został oficjalnie uznany jako istotne narzędzie w
nadzorze nad produkcjąŜywności.
J ś
47394636.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin