MAZUREK RODZYNKOWY.docx

(15 KB) Pobierz

           MAZUREK RODZYNKOWY

 

SKŁADNIKI:

-Migdały 15 dag

- żółtka 10 szt,

-cukier 20 dag

- mąka 12,5 dag

- rodzynka 1 szklanka

-utarta skórka z cytryny  - pół

AKCESORIA:

- cztery foremki

- blacha

 

Sposób przyrządzania:

15 dag migdałków sparzyć, a nawet chwile pogotować, a potem obrać ze skórki,

zemleć w maszynce do migdałów( orzechów) . a teraz albo ucierać albo zmiksować, dodając 10 żółtek, 20 dag cukru( ok. szklanka).

 

Gdy już zmiksowane dodać 12,5 dag mąki i znów zmiksować na gładką masę. do tej masy dodać szklanke umytych rodzynek ( bez pestek), utartą skórkę cytrynową z połowy cytryny i wymieszać… z papieru wyciąć  i uformować 4 foremki ( 4 na jedną blachę, zeszyć po rogach, posmarować masłem roślinnym i nakładAĆ MASE NA PALEC GRUBO).

WYRÓWNAĆ POWIERZCHNIE I PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU DO 200 STOPNI CELSJUSZA PRZEZ ok. 25 MIN…

Zgłoś jeśli naruszono regulamin