Ryba w sezamie.rtf

(7 KB) Pobierz
Ryba w sezamie

Ryba w sezamie

 

Składniki na 4 porcje:

30-40 dag mrożonych filetów rybnych

1,5 szklanki mleka

szklanka mrożonej mieszanki warzywnej

2 łki masła

2 łki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)

6 łek startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)

2 łki bułki tartej

3 łki ziarna sezamowego

l, pieprz

 

Filety i mieszankę warzywną wrzuć do podgrzanego w rondlu mleka, doprowadź do wrzenia, przykryj i podgrzewaj, aż ryba i warzywa zmiękną. Następnie przełóż je ł cedzakową do żaroodpornego naczynia, a mleko odstaw do przestudzenia.

 

W rondelku lub na patelni na niewielkim ogniu rozpuść masło, dodaj mą, wymieszaj. Do zasmażki powoli wlej przestudzone mleko, wciąż mieszając, by uniknąć tworzenia się grudek. Sos podgrzewaj do wrzenia aż zgęstnieje.

 

Zestaw rondel z ognia i dodaj do sosu 4 łki sera oraz sól i pieprz, a następnie polej nim rybę z warzywami. Całość posyp resztą sera, buł tartą, oraz ziarnem sezamowym. Wstaw do piekarnika (rozgrzanego do 180°C) do chwili, kiedy ziarenka sezamu nabiorąotego koloru.

 

Podawaj z ziemniakami piure i z surówką, np. z warzyw mieszanych, z marchewki i jabłek, z selera i jabłek, albo z zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin