Tortowy przysmak.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 225 g masła 400 g ciemnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 125 ml maślanki 225 ml wrzącej wody lukier: 300 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki soku pomarańczowego do przybrania kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE: 1. posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o średnicy 20 cm i włożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. 2. w misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, wlać esencję waniliową i dodać po jednym jajka, starannie rozcierając masę. 3. dolać do masy stopioną czekoladę, starannie wymieszać. wsypać stopniowo mąkę, następnie wlać maślankę, wodę, dokładnie wymieszać. 4. przelać mase do form i wygładzić wierzch. piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190 przez 30 min. Zostawić w formie na 5 min, do ostygnięcia, następnie przełozyć na metalową kratkę, aby całkowicie wystygło. 5. składniki lukru włożyć do dużej salaterki umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i ubijać do ostygnięcia. 6. skleić dwa plastry ciasta niewielką ilością cukru, następnie posmarować nim boki obracając w trakcie. Wierzch przybrać kandyzowaną skórką pomarańczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin