Zupa z fasolki szparagowej z ryżem
Składniki:
5 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
40 dag młodej fasolki szparagowej
po 4 łyżki zielonego groszku i kukurydzy
marchewka
10 dag ryżu długoziarnistego
pół pęczka koperku
cukier
sól
jogurt naturalny 2-proc.
lub śmietana 12-proc.
Fasolkę opłucz, odetnij końce i pokrój na kawałki długości około 3 cm. Teraz zalej je zimnym bulionem i gotuj. Gdy bulion zacznie wrzeć, wsyp ryż.
Marchewkę opłucz, oczyść i pokrój w drobną kostkę i wraz z groszkiem oraz kukurydzą dodaj do fasolki. Gotuj, aż fasolka będzie miękka. Na koniec wsyp drobno pokrojony koperek i dopraw do smaku cukrem i solą.
Zupę możesz zabielić kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany.
Viola_Valeriana222