Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
- 1 duża włoszczyzna, - 2 nieduże cebule,v - 2 łyżki masła lub oleju,- 1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,- sól, pieprz,- listek bobkowy,- 1 śmietana,- zielona pietruszka,- łazanki. Jak przyrządzić?Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny.Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz. Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka. Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku. Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę. Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.Łazanki:Patrz: ciasto makaronowe. Placki ciasta kroimy na paski szerokości 1,2 cm. Składamy kilka warstw na siebie i kroimy lekko skośnie na kwadraciki nie większe niż szerokość paska makaronu. Gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i mieszamy chwilę z łyżeczką masła lub oleju. Jak podawać?W Wigilię najlepiej w wazie. Wazę płuczemy wewnątrz gorącą wodą. Kluski wkładamy do garnka z mocno zagrzaną zupą dosłownie na chwilę. Chodzi o to, żeby zimne łazanki nie obniżyły zasadniczo temperatury całości. Przelewamy wszystko do ogrzanej wazy. Dekorujemy odrobiną zielonej pietruszki. Uwagi:Zupa z prawdziwych grzybów ma niezapomniany smak i aromat. W Wigilię nie podajemy jej zbyt wiele, choć to pierwsze ciepłe danie tego dnia. Czekają przecież następne dania. Równie smaczne.
Viola_Valeriana222