Zupa morelowo-pomarańczowa.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa morelowo-pomarañczowa

Zupa morelowo-pomarańczowa

 

Składniki:

10 dag suszonych moreli

5 pomarańczy

6 goździków

3 szklanki wody

1,5 szklanki białego wytrawnego wina

po 2 łki posiekanych orzechów laskowych i migdałów

łeczka cukru

 

Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i osusz. Z jednej otrzyj skórkę, a pozostałe obierz i pokrój w kostkę, usuwając pestki. Umyte morele osącz na sicie i wraz z kostkami pomarańczy włóż do rondla, zalej wodą, dodaj goździki, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 40 minut.

 

Po tym czasie goździki wyjmij, a resztę przestudź, zmiksuj, przetrzyj przez sito, dopraw cukrem, wymieszaj z winem i odstaw na górną pół lodówki do mocnego schłodzenia.

 

Odłoną pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i - po usunięciu pestek - wraz z posiekanymi orzechami i migdałami wrzuć do zupy. Zupę podaje się mocno schłodzoną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin